Gradovi

Istočno Novo Sarajevo obilježava dan opštine i krsnu slavu

Istočno Novo Sarajevo obilježava dan opštine i krsnu slavu
Foto: Ilustracija/Arhiva | Istočno Novo Sarajevo obilježava dan opštine i krsnu slavu
Srna

ISTOČNO NOVO SARAJEVO - U Hramu Svetog velikomučenika Georgija na Vracama svetom liturgijom, lomljenjem slavskog kolača i litijom obilježen je Dan i krsna slava opštine Istočno Novo Sarajevo Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić izjavio je novinarima da je ovo svečan dan za opštinsku upravu i sve stanovnike ove lokalne zajednice.

"Ovo je naš zaštitnik koji nas okuplja ovdje u hramu u našoj opštini. Još veći je simbol što je Povelju, najveće priznanje opštine Istočno Novo Sarajevo, dobio baš ovaj hram koji je nastao i rastao zajedno sa ovom lokalnom zajednicom", istakao je Katić.

On je čestitao svim stanovnicima opštine Istočno Novo Sarajevo krsnu slavu, uz želju da budu zdravi i uspješni i da se okupljaju u narednim godinama oko ovog hrama.

U okviru obilježavanja Dana i slave opštine, predviđeno je i polaganje cvijeća na spomenik "Slava srpskom borcu".

Predsjednik Boračke organizacije Istočno Sarajevo Dragiša Tuševljak rekao je da je u proteklom ratu poginulo 609 boraca i devet pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova u Prvoj sarajevskoj mehanizovanoj brigadi Vojske Republike Srpske, dok je skoro svaki treći borac bio ranjen.

On je zahvalio Katiću, ali i njegovom prethodniku Ljubiši Ćosiću, ističući da su napravili velike pomake kada je riječ o stvaranju boljih uslova za život stanovnika ove lokalne zajednice.

"Ima projekata koji su započeti i koji će se završavati u ovoj godini, ali akcenat bi trebalo staviti na otvaranje nekih proizvodnih organizacija gdje bi se zaposlili naši, prvenstveno demobilisani borci, ali i djeca poginulih boraca", rekao je Tuševljak.

U okviru Spasovdanskih svečanosti, u 19.00 časova biće otvorena izložba fotografija "INSpiracija" i uručene nagrade autorima, a u 19.30 Kulturno-umjetničko društvo "Slavija" održaće koncert na Trgu Republike Srbije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić sinoć su svečano otvorili novu sportsku dvoranu u Istočnom Sarajevu.

Zahvaljujući finansijskoj pomoći Vlade Republike Srpske potpuno je rekonstruisana sportska dvorana, koja sada ima površinu od 5.720 metara kvadratnih.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije