Gradovi

Istočno Sarajevo snabdijeva vodom Sarajevo

Istočno Sarajevo snabdijeva vodom Sarajevo
Foto: Srna | Istočno Sarajevo snabdijeva vodom Sarajevo

ISTOČNO SARAJEVO - Direktor Komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Istočno Sarajevo Jovan Katić i vršilac dužnosti direktora "Vodovod i kanalizacija" Sarajevo Azra Muzur potpisali su danas u Istočnom Sarajevu sporazum o isporuci viška vode Kantonu Sarajevo.

Katić je novinarima nakon potpisivanja ugovora rekao da je sa "Vodovodom" Sarajevo dogovorena cijena od 0,5 KM po metru kubnom vode, napominjući da je riječ o cijeni za ditributera, a ne za krajnjeg korisnika.

On je rekao da je dogovor o isporukama vode postignut na osnovu prethodnih razgovora ministra komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajeva Senada Hasanspahića i načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiše Ćosića.

"Mi smo ponovo aktuelizovali dogovore na ispiranju transportnog cjevovoda koji prolazi ispod brda Mojmilo i ulazi u rezervoar Hrasno, gdje će se po završetku dezinfekcije i analiza i potvrde o ispravnosti vode početi sa isporukama vode potrošačima u Kantonu Sarajevo", naglasio je Katić i dodao da je određena količina vode već krenula prema Sarajevu.

Prema njegovim riječima, zbog nepovoljne hidrološke situacije, kako na izvorištima kojima gazduje vodovod Sarajevo, tako i na izvorištima kojima gazduje vodovod Istočno Sarajevo, trenutno nema mogućnosti da se prema Sarajevu plasiraju veće količine vode.

"Trenutno možemo da isporučimo od 15 do 25 litara u sekundi, koje će varirati u zavisnosti od potošnje i potreba građana Istočnog Sarajeva, a kako se hidrološka situacija bude popravljala i te će se količine vode povećavati i do 50-60, a možda i 70 litara u sekundi", istakao je Katić.

On je upozorio da jedna od otežavajućih okolnosti može da bude pritisak i količina vode koja će moći da prođe kroz transportni cijevovod.

Katić je dodao i da postoji mogućnost da se vodovodne mreže spoje na Dobrinji jedan i četiri, odnosno na entiteskoj liniji, pa da isporuke vode krenu i tim putem.

Vršilac dužnosti direktora "Vodovod i kanalizacija" Sarajevo Azra Muzur rekla je da ugovor reguliše međusobne odnose povodom isporuke dodatnih količina vode za Kanton Sarajevo, čime će biti omogućeno bolje vodosnabdijevanje lokaliteta Hrasno i naselja Donji Kotorac, koje ima loše vodosnabdijevanje jer se nalazi na kraju zone vodosnabdijevanja Stup.

"U ugovoru je navedeno da će minimalna količina vode iznositi pet litara u sekundi kontinuiranog dotoka, a maksimalna količina nije precizirana jer će se nakon snabdijevanja dijela grada Istočno Sarajevo sa izvorišta `Tilava`, višak vode usmjeriti prema Sarajevu", pojasnila je Muzurova.

Ona je dodala da je riječ o malim količinama vode, ali svakako vrlo značajnim jer je svaki litar vode dobrodošao u ovom veoma sušnom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije