Gradovi

Iz SDA Tuzla izbačena četiri člana

Iz SDA Tuzla izbačena četiri člana
Foto: SDA Tuzla | Iz SDA Tuzla izbačena četiri člana

Gradski odbor Stranke demokratske akcije (SDA) donio je odluku da u Tuzli iz članstva isključi četiri gradska vijećnika, a koji su na nedavnoj sjednici odlučili glasati protiv pomoći djeci oboljeloj od dijabetesa.

Prošle sedmice na području Tuzle ogromnu prašinu u javnosti podigao je stav većine vijećnika u Gradskom vijeću, a na osnovu koje prvobitno nije donesena adekvatna odluka u vezi sa davanjem pomoći djeci oboljeloj od dijabetesa, koji bi novcem iz budžeta imali mogućnost kupovine senzora za mjerenje nivoa šećera.

U toj grupi vijećnika našli su se i Šefik Husić, Nusret Muminović, Medina Lolić i Ćerim Rastoder iz SDA koji od samog konstituisanja aktuelnog saziva Gradskog vijeća Tuzle djeluju suprotno stavovima stranke kojoj pripadaju.

Njihov posljednji potez Gradski odbor SDA Tuzla naveo je na drastičan potez kojim je spomenutu četvorku isključio iz članstva stranke.

Kako su naveli u obavještenju za javnost, glas SDA će ostati podjednako snažan, a njihovi stavovi podjednako jasni, beskompromisni i u interesu građana, kao i da su u punom sastavu.

"Organi Gradskog odbora SDA u Tuzli su bili primorani nakon višestrukih pokušaja uspostavljanja produktivnog dijaloga, a u skladu sa statutarnim odredbama SDA BiH, isključiti iz članstva grupu od četiri vijećnika u Gradskom vijeću Tuzla Šefika Husića, Nusreta Muminovića, Medinu Lolić i Ćerima Rastodera", piše u saopštenju stranke.

Za spomenutu četvorku su kazali da su od samog preuzimanja mandata djelovali suprotno odlukama i zaključcima Izvršnog odbora Gradskog odbora SDA Tuzla, nanoseći veliku štetu stranci, ali i svim građanima Tuzle.

"Takvo djelovanje kulminiralo je glasanjem na prvoj vanrednoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla, kada je ova grupa vijećnika, suprotno stavu SDA Tuzla, dala podršku amandmanu vladajuće većine i gradonačelnika da iz budžeta grada 'izbace' sredstva namijenjena udruženju Novi Horizonti za pomoć djeci oboljeloj od dijabetesa. Time je narušen ugled SDA, ali je i obesmišljena bilo kakva veza Stranke sa ovim vijećnicima", istaknuto je.

Iz SDA su poručili da je nakon posljednjeg poteza spomenute četvorke postalo jasno da rade isključivo u svom i interesu pojedinaca te da su u stvarnosti "dio vladajuće većine koju neprincipijelno i suprotno osnovnim načelima parlamentarne demokratije okuplja gradonačelnik da bi lakše ostvarivao svoju autokratsku vladavinu u Tuzli".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije