Gradovi

Jabuka procvjetala kod Sokoca

Jabuka procvjetala  kod Sokoca
Foto: Srna | Jabuka procvjetala kod Sokoca

SOKOLAC - Na imanju Borke Kosorić u selu Čitluci kod Sokoca ovih dana procvjetala je jabuka iako sa grana nije ubran ovogodišnji rod.

Sedamdesetpetogodišnji Rajko Bjeković, zet ove porodice, rekao je Srni da se iznenadio kada je, pomažući u obavljanju poslova na imanju Kosorića, primijetio više grupica cvijeta jabuke u voćnjaku u kome jabuke ovogodišnjeg roda još nisu obrane.

"Ni najstariji mještani u ovom selu ne pamte da jabuke cvjetaju u septembru, ali je ustaljeno mišljenje kod ljudi na Romaniji da cvjetanje voća u ovo doba godne najavljuje jaku zimu", rekao je Bjeković.

Prema njegovim riječima, na stablu jabuke se pojavilo više grupica cvjetova posebno u višem dijelu krošnje, koji su iste veličine kao i proljećni.

Viši stručni saradnik za voćarstvo u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područna jedinica Sokolac Dragan Bejatović rekao je Srni da je riječ o retrovegetaciji, pojavi da voće ponovo procvjeta, najčešće u septembru u oktobru.

On naglašava da toplo vrijeme, karakteristično posljednjih godina za ove mjesece, kao i prisustvo vlage dovode do ove pojave, naročito kod koštičavog voća.

Bejatović tvrdi da se takva stabla iscrpljuju i voćka "nepripremljena" ulazi u zimski period, kada i manji mraz može prouzrokovati njeno smrzavanje.

On je voćarima preporučio da obiđu svoje nasade više puta tokom jeseni i utvrde da li je prisutna retrovegetacija, kako bi se na vrijeme reagovalo, jer od obima pojave lisne mase zavise dalje mjere koje treba preduzeti.

"Ako je retrovegetacija u manjoj mjeri prisutna, preporuka je da se prije kretanja vegetacije u proljeće obavi intenzivnija rezidba, kako bi se voćka što prije oporavila od stresa i uspostavila fiziološka ravnoteža između rasta i plodnosti", preporučio je Bejatović voćarima.

On je naglasio da u slučaju jakog jesenjeg prolistavanja, tu lisnu masu treba orezati prije zime, te voćku tretirati dozvoljenim sredstvima na bazi bakra.

Bejatović podsjeća da ovakva stabla gube na kondiciji i nespremno dočekuju predstojeći mirovanje, što će se odraziti na početak kretanja vegetacije u sljedećoj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije