Gradovi

Jajce: Mur pomaže učenicima koji ne žele podjele

Jajce: Mur pomaže učenicima koji ne žele podjele
Jajce: Mur pomaže učenicima koji ne žele podjele

JAJCE - Šef Misije OEBS-a, ambasador Džonatan Mur razgovaraće danas s rukovodstvom opštine Jajce s ciljem da se prevaziđe problem u nacionalnoj podjeli pri obrazovanju na području Srednjobosanskog kantona.

Mur je prethodnih dana pružio podršku srednjoškolcima koji su digli glas protiv podjela u školovanju i izgradnji ustanove koja će raditi samo po jednom nacionalnom planu i programu. Pored susreta s Edinom Hozanom, načelnikom Jajca, razgovaraće i sa Mirkom Ljubezom, predsjedavajućim Opštinskog vijeća, Edinom Kurt, predsjednicom Opštinskog odbora SDP-a, predstavnicima učeničkih vijeća Srednje strukovne škole Jajce i Srednje škole "Nikola Šop" Jajce i njihovim roditeljima.

Edin Hozan, načelnik opštine Jajce, izjavio je za "Nezavisne" da je Ministarstvo obrazovanja SBK odgovorno za odluku o izgradnji škole koja će raditi samo po bosanskom planu i programu, iako se ovoj vrsti podjele protivi značajan broj srednjoškolaca.

"Roditelji djece bošnjačke nacionalnosti su 15 godina upućivali zahtjeve resornom ministarstvu da se ispoštuju njihova prava u pogledu učenja po bosanskom planu i programu u školama u kojima su većina i to bez ikakvih podjela i uskraćivanja prava drugoj djeci. To je identično zahtjevu djece koja su digla glas protiv podjela, a kojima sam ja dao podršku, jer dijelim njihovo mišljenje, kao i stav da se u svjedodžbama ne treba nalaziti šahovnica koja je neustavno obilježje", naglasio je on.

Ipak, resorno ministarstvo, na čijem je čelu Katica Čerkez, oglušilo se o višegodišnje apele, te su, kako Hozan tvrdi, roditelji bili primorani prihvatiti ministarsku odluku o izgradnji škole koja će raditi samo po bosanskom planu i programu.

"Jajce je jedina opština u čitavom SBK i Hercegovini gdje djeca sve tri nacionalnosti idu zajedno u školu i mi smo ponosni na to. Nadali smo se da će nam biti omogućen i sljedeći korak integracije u školama, a to je pravo na učenje po nacionalnom planu i programu. Roditelji su podržali odluku ministrice, jer je to jedina promjena postojećeg stanja koja je uslijedila poslije toliko godina, tako da i njih, kao roditelj i Bošnjak, podržavam", naglašava načelnik opštine, koji negira navode o ličnim interesima i ambicijama u školi koja je u nagovještaju.

S druge strane, ministrica Čerkez tvrdi da je Ministarstvo postupalo samo na osnovu inicijative i potpisa roditelja, te da je kod daljih koraka i implementacije odluke upravo lokalna zajednica na potezu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije