Gradovi

Javnoj upravi u Doboju srezane plate za 23%

Javnoj upravi u Doboju srezane plate za 23%
Foto: Ilustracija | Javnoj upravi u Doboju srezane plate za 23%

DOBOJ - Zaposleni u Gradskoj upravi čija je plata dosad iznosila 1.000 KM sljedećeg mjeseca na svojim računima će imati 230 KM manje nakon što je Skupština grada u četvrtak usvojila odluku o umanjenju plata.

Osim radnicima, službenicima i namještenicima, plate su za 23 odsto smanjene i gradskim funkcionerima, te direktorima i zaposlenim u javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač i većinski vlasnik grad.

Na smanjenje plata lokalnu upravu su natjerali Vlada RS izmjenama Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi RS i Pravilnik o obračunu plata, kaže Nebojša Marić, zamjenik gradonačelnika, zbog kojih osam miliona KM, koliko je za ovu godinu predviđeno za primanja funkcionera, službenika i namještenika nije dovoljno.

"Mi smo planirali na početku budžetske godine plate, u budžetskom okviru smo bili, znači nismo izlazili iz njega, međutim ovim pravilnikom Vlade RS drugi su koeficijenti, ti koeficijenti su veći. Naši koeficijenti (ranije) su u Doboju bili najmanji u RS i kada smo dobili nove koeficijente po Pravilniku morali smo svim radnicima dignuti koeficijente, samim tim prouzrokovali smo ovu razliku od 23 odsto", rekao je Marić.

Nijedan od 29 odbornika prisutnih na sjednici Skupštine grada nije diskutovao o odluci koja se odnosila na smanjenje mjesečnih primanja, a za njeno usvajanje glasali su odbornici SDS-a, DNS-a, PDP-a, NDP-a, SDA, SBiH, SDP-a, te odbornici SNSD-a, dok su dva odbornika SP-a bili uzdržani.

"Uvijek ćemo biti za smanjenje plata funkcionerima jer svoja velika primanja nisu zaradili", kaže Vedran Gligorić, odbornik SP-a.

Njemu je žao što se običnim radnicima umanjuju primanja.

"Mislim da su običnim radnicima previše smanjili plate, ali sljedeće godine će im vjerovatno povećati jer je parna (izborna) godina. A što se tiče funkcionera, malo su smanjili, trebaju još. Što se tiče ovakve gradske vlasti, funkcionera koji je vode, treba da rade na minimalcu", smatra Gligorić.

Bolje je da se svima smanje mjesečna primanja, nego da neko ostane bez posla, smatraju u SNSD-u.

"Imajući u vidu da u Doboju nema industrije, nema privrede, smatramo da ovi ljudi ipak moraju od nečeg da žive, pa makar to bilo i samo zapošljavanje u Administrativnoj službi grada", kazala je Sanja Vulić, predsjednica SNSD-ovog kluba odbornika.

Iz vladajućeg SDS-a nisu željeli komentarisati usvajanje odluke o umanjenju plata službenicima, namještenicima i ostalim zaposlenim, te gradskim funkcionerima, na osnovu koje bi, navodno, lokalna vlast mogla da uštedi oko milion i po KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije