Gradovi

Jedini pravi metle u sanskom kraju

Jedini pravi metle u sanskom kraju
Jedini pravi metle u sanskom kraju

SANSKI MOST - Đemil Velić (74) iz sanskog sela Vrše jedini je proizvođač brezovih metli na ovim prostorima, koje su veoma tražene na lokalnom tržištu, pa i šire.

Velić kaže da je metle naučio praviti još kao dijete, te da mu je to sada solidan izvor prihoda pored skromne rudarske penzije, koju je zaradio kopajući ugalj na rudokopima mrkog ugljena.

Za izradu jedne metle, kaže Velić, potrebne su grančice drveta breze, s obzirom na to da se radi o najkvalitetnijem drvetu za ovu svrhu.

"Materijal nije teško naći jer je breza drvo koje je rasprostranjeno u našim šumama. Grančice se slože u snop i povežu, a zatim se napravi štilo. Za njegovu izradu najbolje je drvo lijeske ili bukve", dodaje Velić.

Kaže da ima stalne mušterije, te da najveći broj svojih proizvoda isporučuje komunalnom preduzeću, ali i drugim javnim i privatnim ustanovama.

"Za čišćenje ulica najbolja je brezova metla. Osim toga, veoma je čvrsta, otporna i može potrajati određeni period", ističe Velić.

Kaže da je u prošlosti u ovom kraju bilo dosta zanatlija koje su se bavile ovim zanatom, ali da je ova tradicija danas pred izumiranjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije