Gradovi

Još sedamdesetoro djece obuhvaćeno predškolskim programom u Bijeljini

Još sedamdesetoro djece obuhvaćeno predškolskim programom u Bijeljini
Foto: N.N. | Još sedamdesetoro djece obuhvaćeno predškolskim programom u Bijeljini

BIJELJINA - U okviru projekta "Vrtić je i moje pravo" održan je okrugli sto "Značaj ranog učenja i društvena inkluzija" koji je Gradska uprava Bijeljina realizovala u saradnji sa Dječijim vrtićem "Čika Jova Zmaj", Udruženjem građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“ i Udruženjem "Porodični krug". Cilj projekta je povećanje obuhvata djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem na području Bijeljine, uključivanjem djece iz ranjivih grupa stanovništva.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić ukazao je na značaj proširenja kapaciteta predškolskih ustanova i ravnopravnog uključivanja djece u ovaj proces.

"Mi smo u prethodnom periodu izgradili nekoliko vrtića i teritorijalno ih rasporedili u Dvorovima, Novom naselju u Janji, gradimo i vrtić u Patkovači. Međutim,  vidimo da je to nedovoljno i moramo obuhvatiti i drugu djecu. Projekat 'Vrtić je i moje pravo', koji je donacija od 60.000 КM, gdje je Gradska uprava učestvovala sa 20 odsto sredstava, podrazumijeva da obuhvati i drugu djecu, prije svega djecu bez staranja, romsku djecu i sve one koji su praktično na ulici, kako bi im bio omogućen ravnopravan položaj", istakao je Mićić.

Кroz projektne aktivnosti biće uključeno ukupno 70 djece  među kojima će biti djeca romske nacionalnosti, kao i ona iz socijalno ugroženih porodica.

U Udruženju "Otaharin" izrazili su zadovoljsto što će 30-oro djece romske nacionalnosti biti obuhvaćeno predškolskim programom.

"Mi smo zajedno sa Vrtićem 'Čika Jova Zmaj' i Gradskom upravom već provodili zajedničke projekte i zaista smo ostvarili ogroman uspjeh, mogu reći slobodno i najveći u BiH, kada govorimo o obuhvatu djece romske populacije predškolskim programom. To je veoma značajno, jer ne želimo da romska djeca zaostaju iza druge djece. Bijeljina je jedan od gradova koji vadi prosjek kada je riječ o predškolskom obrazovanju", rekao je Dragan Joković.

Zamjenik Ombudsmana za djecu Jovanka Vuković pokrenula je inicijativu da se obezbijedi besplatan boravak u vrtiću za djecu sa poteškoćama u razvoju i onu iz hraniteljskih porodica, očekujući da će takav zahtjev naići na razumijevanje Gradske uprave, kao što je to bio slučaj i u prethodnom periodu.

"To je alternativni oblik zbrinjavanja djece koja su izložena nasilju u porodici ili nemaju roditelje. Ta djeca zahtijevaju posebnu njegu i brigu i smatram da bi bilo korisno da se za njih obezbijedi besplatan boravak", ukazala je Vukovićeva.

U Republici Srpskoj trenutni obuhvat djece u predškolskom vaspitanju i obrazovanju je 23 odsto, dok je u Bijeljini povoljniji i iznosi 36 odsto. Međutim, to je i dalje ispod evropskog prosjeka, koji se kreće preko 95 odsto, tako da je potrebno pojačano raditi u ovom pravcu, da bi se obezbijedili što bolji uslovi za pravilan rast i razvoj najmlađih sugrađana – zaključak je sa Okruglog stola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije