Gradovi

Jovana Pakuševski osjećanja prema Prnjavoru prenijela na papir

Jovana Pakuševski osjećanja prema Prnjavoru prenijela na papir
Foto: Ustupljena fotografija | Jovana Pakuševski osjećanja prema Prnjavoru prenijela na papir

PRNJAVOR - Jovana Pakuševski, učenica drugog razreda prnjavorske Gimnazije, osvojila je prvo mjesto na konkursu koji je ova lokalna zajednica raspisala za najbolju kratku priču "Prnjavor, moj grad" povodom 21. februara - Međunarodnog dana maternjeg jezika, a učestvovali su mladi uzrasta od 13 do 19 godina.

Mlada Jovana ističe u razgovoru za "Nezavisne novine" da je svoja osjećanja prema rodnom kraju prenijela na papir, a inspiraciju je pronašla u samom gradu i ljudima koji žive u dobro poznatoj "Maloj Evropi".

"Zaista volim Prnjavor, jer to je moj zavičaj, tu sam rođena, tu odrastam, moja porodica, prijatelji svi su u Prnjavoru.  Ovo je prvi put da sam se prijavila za neko literarno takmičenje, a profesorica srpskog jezika Zorica Lukić mi je bila podrška u pisanju ove kratke priče, ali i generalno u pisanju pismenih radova. Ona mi je dala određenu inspiraciju i savjete, a sastav sam pisala ja", priča Jovana i dodaje da, pored ljubavi prema pisanju i srpskom jeziku, voli hemiju i biologiju, i ističe da bi u budućnosti voljela ići u smjeru prirodnih nauka.

"Imali smo i prijem kod gradonačelnika Darka Tomaša, koji je poznat po tome da cijeni i nagrađuje trud i rad mladih ljudi, i stvarno, on nas podstiče da se razvijamo u našim talentima. Bilo mi je zadovoljstvo biti na prijemu, sa mojim drugaricama koje su na konkursu osvojile drugo i treće mjesto, i to nam je definitivno vjetar u leđa za dalji trud i rad", rekla je Jovana.

Napominje da je ona za prvo mjesto nagrađena novčanim iznosom od 500 KM, a da je na poklon dobila i knjigu "Pripovetke" Ive Andrića.

"Ponosna sam što će se moja priča koristiti u svrhu promocije mog zavičaja, a Prnjavor ima šta da ponudi i poznati smo po nacionalnim manjinama koje žive ovdje, zato nas i zovu 'Mala Evropa'. Imamo i amatersko pozorište, koje već dugi niz godina organizuje razne manifestacije i predstave. Naravno, imamo i lijep trg, parkove, tu je i šetalište Borik, ergela Vučijak, planina Ljubić, tako da za svakoga ima po nešto", zaključila je Jovana.

Iz Gradske uprave ističu da su na njihovu adresu stigle 34 prijave, kao i da je konkursna komisija sastavljena od profesorica srpskog jezika i književnosti imala težak zadatak, jer su svi radovi bili veoma dobri.

"Prilikom odabira najboljih radova, komisija se vodila prvenstveno književno-umjetničkim kvalitetom radova, kao i sadržajem u okviru zadate teme. U odabiru najboljih presudile su stilske nijanse te autentičnost jezičkog izraza.  Prva tri mjesta na konkursu za najbolju kratku priču na temu 'Prnjavor, moj grad' osvojile su Jovana Pakuševski, Nikolina Samac i Sara Vrhovac, i njihova tri rada nagrađena su vrijednim novčanim nagradama, a pobjednička priča je vlasništvo grada i koristiće se u promotivnom materijalu", kazali su iz Gradske uprave.

Prvi čovjek najmlađeg grada u Republici Srpskoj Darko Tomaš kaže za "Nezavisne novine" da iskreno čestita Jovani, Nikolini i Sari, ali i ostalim učesnicima koji su uzeli učešće u konkursu i dali svoj doprinos u promociji, prije svega ljubavi prema svom gradu.

"Grad organizuje jedno ovakvo takmičenje da i na ovaj način predstavimo naš grad, odnosno da iz pera mladih ljudi doživimo kako oni vide svoj grad. I u narednom periodu nastavićemo da ovim i sličnim projektima motivišemo mlade ljude, da svojim radom i glasom kreiraju bolji i ljepši ambijent za naš Prnjavor", rekao je gradonačelnik Darko Tomaš.

Dio iz kratke priče "Prnjavor, moj grad" Jovane Pakuševski

Grad koji ponosno prkosi zubu vremena i bolnoj istoriji, koji je pretrpio mnoga stradanja, a opet blista u novim građevinama. Njegova snaga je u ljudima koji rade i grade svoj zavičaj; u igri djece u parkićima; uzornim učenicima i sportistima; njegovim umjetnicima koji svojim talentom slikaju grad najljepšim bojama; mladim talentima, budućim glumcima kao i muzičarima koji doprinose razvoju kulture našeg grada. Mlade generacije obećavaju nastavak razvijanja našeg grada i očuvanje dostignuća naših predaka koje Prnjavor čuva utkane u svoju istoriju. Osjećaj pripadnosti moje srce uvijek vodi u Prnjavor, gdje god bila. Njegova snaga odiše posebnim mirisom, umirujućom tišinom.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije