Gradovi

Jujić: Gradiška i Laktaši na pragu da ponovo dobiju sertifikat BFC SEE

Jujić: Gradiška i Laktaši na pragu da ponovo dobiju sertifikat BFC SEE
Foto: Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS | Jujić: Gradiška i Laktaši na pragu da ponovo dobiju sertifikat BFC SEE

BANJALUKA - Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić rekla je da joj drago što su Gradiška i Laktaši na pragu da ponovo dobiju sertifikat BFC SEE koji dobijaju sve jedinice lokalne samouprave u Jugoistočnoj Evropi za koje se ocijeni da imaju povoljno poslovno okruženje.

Jujićeva je danas tokom posjete ovim lokalnim zajednicama razgovarala sa gradonačelnikom Gradiške Zoranom Adžićem i načelnikom opštine Laktaši Rajkom Karapetrovićem, a obišla je i matične službe u gradskoj upravi Gradiška i opštinskoj upravi Laktaša.

Iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave saopšteno je da su u razgovoru Jujićeve sa gradonačelnikom Gradiške Zoranom Adžićem otvorene brojne teme poput primjene Zakona o lokalnoj samoupravi, Zakona o službenicima i namještenicima u jedinicama lokalne samouprave i drugim oblastima koje su u nadležnosti Ministarstva, a čiji je cilj poboljšanje usluga građanima.

"Pandemija nas je sve pogodila, pa tako i Gradišku, ali ono što je lijepo i što me ohrabruje jeste da se Gradiška kreće uzlaznom putanjom u pogledu lokalnog razvoja. Sve ovo što nas je zadesilo za nas je dodatni motiv da se oslanjamo na svoje snage i resurse, te da u skladu sa tim donosimo ispravne poslovne odluke", rekla je Jujićeva.

U saopštenju se navodi da je Adžić izrazio zadovoljstvo posjetom i ukazao na probleme sa kojima se Gradiška susreće usljed posljedica izazvanih virusom korona.

"Nećemo obustaviti realizaciju nijednog infrastrukturnog projekta, jer je to jedan od načina izlaska iz postojeće finansijske situacije", rekao je Adžić.

Jujićeva je izrazila zadovoljstvo saradnjom sa opštinskom upravom Laktaši i izrazila nade da će ona biti nastavljena i u budućnosti.

Karapetrović je upoznao Jujićevu o trenutnoj finansijskoj i epidemiološkoj situaciji u ovoj opštini, a ministar uprave i lokalne samouprave iskoristila je priliku da apeluje da se građani ponašaju shodno preporukama Republičkog štaba za vanredne situacije, naglašavajući da su mjere, koje su na snazi, jedini alati u borbi protiv virusa.

"Razgovarali smo o unapređenju rada opštinske uprave, ali i konstavovali da je dobro organizovana, te ćemo se potruditi da tako i nastavimo", rekao je Karapetrović koji je izrazio zadovoljstvo današnjom posjetom Jujićeve.

U saopštenju se navodi da je nakon sastanka u Laktašima Jujićeva naglasila da joj je drago što su ove dvije lokalne samouprave na pragu da ponovo dobiju sertifikat (BFC SEE) koji dobijaju sve jedinice lokalne samouprave u Jugoistočnoj Evropi za koje se ocjeni da imaju povoljno poslovno okruženje.

Iz Ministarstva navode da trenutno osam jedinica lokalne samouprave imaju ovaj sertifikat, a njih pet je u procesu resertifikacije među kojima su Gradiška i Laktaši.

"Ovaj projekat je namijenjen gradovima i opštinama koji imaju odgovarajuće kapacitete da privuku investicije, rade na unapređenju lokalnog razvoja i stvaraju povoljno poslovno okruženje. Cilj nam je da većina jedinica lokalne samouprave budu prepoznate kao takve", zaključila je Jujićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije