Gradovi

Kada antifašisti šute, fašisti progovore

Kada antifašisti šute, fašisti progovore
Foto: Nataša Tadić | Kada antifašisti šute, progovore fašisti

TUZLA - Brojne delegacije u Tuzli su danas odale poštovanje poginulima u borbi protiv fašizma u periodu 1941.-1945. i 1992.-1995. godine, kao i civilnim žrtvama rata polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen obilježja na Slanoj Banji.

Tim činom obilježen je Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana. 

Poseban akcenat je stavljen na Dan pobjede nad fašizmom i na činjenicu da se on nikada nije iskorijenio.

"Nije slučajno Evropa odredila da njen dan bude 9. maj. To znači da nad Evropom vladaju sile pobjednice i najveće evropske antifašističke sile. Antifašizam je čuvar osnovnih evropskih vrijednosti, pogotovo bh.vrijednosti", smatra Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Imamović podsjeća da je fašizam vječita prijetnja i da mu stalno mora biti suprostavljen antifašizam.

"Jer kada antifašisti šute, progovore fašisti. Kada oni progovore, onda se raspada jedno vrijeme i nastaju velike ljudske tragedije, posebno ratne, a i genocid je plod fašizma", ističe Imamović i dodaje da je bitno manifestacinom i spomeničkom kulturnom njegovati antifašizam.

Svaki vid borbe protiv fašizma je bitniji nego prije 30 godina jer fašizam nije institucionalan kakav je bio tokom i prije Drugog svjetskog rata, rečeno je.

"Sada je on sakriven i u drugačijoj formi. Međutim, vidimo da on kroz tu formu mnogo utiče na destrukciju društva u cijelini kako  u BiH, tako i širom svijeta", kazao je Zoran Blagojević, ministar za boračka pitanja TK.

Osim u Tuzli, ova tri značajna datuma su se obilježila i u drugim mjestima u TK pa tako i u Kalesiji u organizaciji Udruženja antifašista i boraca NOR-a Kalesija.

"Fašizam još nije pobijeđen i vidimo da se on vraća na tlo Evrope. Siguran sam da ima dovoljno antifašista koji će stati u odbranu mira, sloboda i svih naroda i narodnosti", rekao je Sejfo Softić,  predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije