Gradovi

Kako omladinu zadržati u BiH u fokusu samita u Tuzli

Kako omladinu zadržati u BiH u fokusu samita u Tuzli
Foto: N.N. | Kako omladinu zadržati u BiH u fokusu samita u Tuzli

TUZLA - Festival mladih u Tuzli završen je 1. Samitom mladih u Kulturnom centru "Sveti Franjo", gdje su se okupili mladi, nevladine organizacije, predstavnici kantonalnih institucija te privrednici, a glavna tema je bila kako mladima omogućiti ostanak i opstanak u BiH.

Mladi iz TK, ali i cijele BiH, bježe u zapadne zemlje, gdje traže posao i bolji život.

"Situacija na terenu je takva da mlade ljude brinu egzistencijalni problemi. Brinu ih problemi zdravstvene zaštite, pogotovo u doba pandemije, te pitanje stambene politike te mogu li nakon formalnog obrazovanja ostvariti zapošljavanje ili pokrenuti neki start up biznis", rekao je Ammar Grabić, predsjednik Vijeća mladih TK.

Mladi imaju šta tražiti u svojoj zemlji, ali trebaju podršku, smatra Slobodan Blagovčanin iz Omladinskog resursnog centra Tuzla.

"Kada bismo imali podršku javnog sektora na ovakvim događajima, više mladih bi ostalo, više mladih bi željelo da živi u Tuzli i BiH, da privređuje i da se ohrabri", ističe Blagovčanin.

Mladi, organizacije, pojedinci, privrednici i donosioci odluka tragaju za zajedničkim rješenjem koje bi pomoglo da mladi ne traže budućnost van BiH.

U svemu tome učestvuju mladi iz šest lokalnih zajednica, odnosno iz Sapne, Čelića, Gračanice, Gradačca, Lukavca i Tuzle.

"Ovaj samit je svojevrsna prilika da restartujemo omladinski sektor i da napravimo nove veze kako sa Vladom TK, tako i sa lokalnim zajednicama. Proteklih mjesec dana smo intenzivno radili na tome i prezadovoljni smo. Više od 40 različitih organizacija se uključilo u realizaciju ovog projekta, zatim šest lokalnih zajednica, Vlada TK, Federalno ministarstvo za kulturu i sport", kazao je Amir Zonić, direktor Festivala mladih.

Vlada TK je partner 1. Samita mladih TK, uz činjenicu da je aplikaciju za status TK kao evropske prijestolnice mladih 2025/26. kantonalna vlada uvrstila u Strategiju razvoja ovog kantona za narednih pet godina.

"Ključna su pitanja šta to treba mladima da ostanu u ovoj zemlji i javnim politikama te šta svi zajedno, javni i privatni sektor te nevladin sektor, činimo da bismo ovu zemlju održali na način da zainteresujemo mlade da ovdje uče, školuju se, ostvaruju svoj život i da doprinose razvoju BiH", kazao je Kadrija Hodžić, premijer TK.

Prvi samit podržao je Metju Fild, ambasador Velike Britanije u BiH, koji je kazao da ova zemlja mladima iz BiH nudi stipendije za master studije na bilo kom univerzitetu u UK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije