Gradovi

Pratite nas na Google news

Kamera lovi neregistrovana vozila na ulicama Doboja

Kamera lovi neregistrovana vozila na ulicama Doboja
Foto: N.N. | Kamera lovi neregistrovana vozila na ulicama Doboja
Sanja Čakarević

DOBOJ - Dovoljno je da pametna kamera jednom "namigne" pa da otkrije vožnju nakon isteka registracije vozila te da vozačima koji su u prekršaju na kućnu adresu stigne kazna.

Na gradskim ulicama Doboja je 20 takvih kamera, ali to nije spriječilo jednog vozača autobusa da grupu maloljetnika, sportista, poveze na turnir vozilom kojem je registracija istekla šest mjeseci ranije.

"Kamere su ga evidentirale. Nismo mogli vjerovati da je neko tako neodgovoran i prema roditeljima i prema djeci. Sankcionisali smo i firmu, i odgovorno lice, i vozača", rekao je Slobodan Radinković, načelnik Policijske uprave Doboj, dodajući da svakodnevno imaju veliki broj prekršaja koji se evidentiraju, a koji se odnose na upravljanje u saobraćaju neregistrovanim vozilima.

"Imamo situacija da kamere u toku jednog mjeseca isto lice i po 20 puta evidentiraju u činjenju prekršaja", naveo je Radinković.

Osim u Doboju, takve kamere nadgledaju vozače i u Istočnom Sarajevu, a iste će dobiti i Bijeljina.

"One su dosta skuplje od uobičajenih kamera. Međutim, mnogo znače i u rasvjetljavanju krivičnih djela, gdje utvrđujemo i alibi i kretanja lica, i svašta drugo u operativne svrhe, ne samo iz oblasti bezbjednosti saobraćaja", pojasnio je Radinković predstavljajući rezultate rada PU Doboj u prošloj godini.

Prisustvo kamera međutim ne sprečava vozače da za volan sjedaju ne samo pijani, nego i pod dejstvom narkotika, pa su tokom prošle godine 4.442 vozača isključena iz saobraćaja između ostalog i iz tih razloga.

"Nažalost, već duži period bilježimo da je veliki broj vozača upravljao pod dejstvom alkohola, a ono što se još primijeti je da sve veći broj vozilima upravlja pod uticajem droga. Možda je razlog tog povećanja u posljednje vrijeme to što prije nismo imali uređaj kojim kontrolišemo ovo. Skoro 300 ljudi za godinu dana zatečeno je da upravlja pod uticajem droga", kazao je Jovica Žigić, načelnik Sektora policije PU Doboj.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije