Gradovi

Kanton Sarajevo: Registar za borbu protiv korupcije

Kanton Sarajevo: Registar za borbu protiv korupcije
Foto: Fena | Kanton Sarajevo: Registar za borbu protiv korupcije

SARAJEVO - Registar javnih nabavki u Kantonu Sarajevo još je jedan korak ka osiguranju transparentnog trošenja javnih sredstava u njemu i izgradnji povjerenja građana u kantonalne institucije, rečeno je danas tokom predstavljanja registra Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo i Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije, rekao je da je taj ured, uz pomoć OSCE-a, razvio najjači informacioni sistem u regiji kad je riječ o borbi protiv korupcije. Ističe da je dosad razvijeno sedam registara, među kojima su registri o imovini imenovanih osoba, zaposlenih u javnom sektoru, transfera, poticaja u poljoprivredi, poticaja privredi...

"Kroz javne nabavke uzme se najviše budžetskog novca, u toj oblasti je najveći stepen rizika od korupcije", rekao je Kafedžić. Ističe da je ovo prvi put da putem javnih mehanizama kao što je registar s mnogo alata za analitiku u potpunosti mogu biti osvijetljeni, kako je kazao, mračni prostori u javnim nabavkama.

Ketrin Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH, podržala je aktivnosti Ureda kao primjer za druge institucije u BiH, u radu u oblasti borbe protiv korupcije. Kazala je da će Misija OSCE-a u BiH ostati posvećena radu Ureda, koji je razvio nekoliko baza podataka u interesu javnosti radi transparentnosti i u cilju uspostavljanja integriteta u javnom sektoru.

"Proces nabavki podložan je korupciji. Javne institucije i preduzeća u 2020. u Kantonu Sarajevo izvršile su oko 10.000 postupaka javnih nabavki i važno je osigurati odgovorno trošenje javnih sredstava u interesu svih građana. Posebno je nedovoljan nadzor u vremenu pandemije otvorio prostor za koruptivne radnje", istakla je ona.

Johanna Stromquist, ambasadorica Švedske u BiH, rekla je da javni službenici moraju biti odgovorni u trošenju javnog novca, koji je novac građana.

"Borba protiv korupcije je ključ u napretku društva, a i jedan je od 14 prioriteta EU da bi BiH postala kandidat", naglasila je ambasadorica Švedske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije