Gradovi

Kanton Sarajevo sa 200 KM subvencionira zakup stana

Kanton Sarajevo sa 200 KM subvencionira zakup stana
Foto: VLADA KS | Kanton Sarajevo sa 200 KM subvencionira zakup stana

SARAJEVO - Kanton Sarajevo će u ovoj budžetskoj godini subvencionirati dio zakupa stana ili kuće na području Kantona Sarajevo mladima u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, sredstvima u iznosu od 200 KM za period od šest mjeseci.

Ova odluka je donesena na današnjoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo, na prijedlog Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Javni poziv mladima za dodjelu ove subvencije, sa uslovima i kriterijima, po najavi resornog ministra Envera Hadžiahmetovića, takođe će biti raspisan u narednih deset dana.

„Ovo je jedan od načina kojim nastojimo pomoći i mladima koji nisu kreditno sposobni i nemaju mogućnost da kupe stan, te riješe svoje stambeno pitanje u postojećoj ekonomskoj situaciji, u uslovima visoke nazaposlenosti, visokih cijena stanova i kamatnih stopa na stambene kredite kod banaka”, kazao je ministar Hadžiahmetović.

Iz Vlade KS dodaju da se ova odluka odnosi na osobe starosne dobi od 18 do 38 godina iz razloga što se u postojećoj ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini teže zapošljavaju, a time i teže opredjeljuju za stupanje u bračnu ili vanbračnu zajednicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije