Gradovi

Kiša donijela probleme, voda prodrla i u kuće

Kiša donijela probleme, voda prodrla i u kuće
Foto: N.N. | Kiša donijela probleme, voda prodrla i u kuće

LUKAVAC - Opštine Lukavac i Gračanica zahvatilo je veliko nevrijeme praćeno jakom kišom i grmljavinom. Najteže je bilo na području opštine Lukavac u naseljima Dobošnica i Gnojnici, te u Miričini, opština Gračanica, gdje je voda prodrla u stambene objekate, a uništena je i putna komunikacija.

Prema podacima Kantonalne uprave civilne zaštite, usljed jakog pljuska i velike količine oborinskih voda zahvaćeno je područje Donje Orahovice, srednje i donje Miričine, snažne bujične vode napravile su znatnu štetu na lokalnim makadamskim putevima, bankine pored puteva su bukvalno odnesene.

"Nažalost, ponovo se dešava da je zbog loše urađenih propusta i odvodnih kanala uz magistralni put M-4 poplavljeno oko 20 što stambenih što pomoćnih objekata, tačan broj još ne znamo dok komisija za procjenu štete ne izađe na teren", saopšteno je iz Kantonalne civilne zaštite.

Kišne padavine izazvale su velike probleme za lokalno stanovništvo, gdje je došlo do izlijevanja vodotoka. Kolike su štete zasad, još se ne zna, kazali su iz lokalne zajednice.

"Na sjeverozapadnom dijelu općine u pet mjesnih zajednica Kruševica, Berkovica, Gnojnica te Gornja i Donja Dobošnica došlo je do veoma obilnih padavina u relativno kratkom periodu. Intenzitet poplava je bio veći nego 2014. godine. Imamo zahvaćenih objekata, oštećenih mostova, mnogo je nanosa na putu. Ekipe su na terenu, saniraju se posljedice i zbrajaju štetu", rekao je Edin Delić, načelnik opštine Lukavac.

Mještani Dobošnice pričaju da se sve desilo u pet minuta.

"Brzo je sve bilo. Ne znam kolika je šteta. Ušla je voda u donji sprat. Nisam zapamtio dosad ovoliku poplavu. Ovo je najveća dosad. Bilo strašno. Brzo. Jedva sam lim okrenuo. Ograda je spala pa smo je malo uspjeli podići", ispričao je danas mještanin Abid Begić.

Slično je ispričao i Kasim Ibrakić. Kaže da mu je šteta ogromna, stradao je sprat kuće i sve stvari u njemu, a voda je došla do prozora.

"Laminat, kauči, frižider, šporet... sve. Jedva sam istjerao auto iz garaže da makar to spasim. Katastrofa ovakva dosad nije bila", kazao je Ibrakić. Naglasio da je mu je poplava 1999. odnijela auto, ali ovu zadnju smatra strašnijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije