Gradovi

Pratite nas na Google news

Klub odbornika DNS-a napustio sjednicu

Klub odbornika DNS-a napustio sjednicu
Foto: N.N. | Klub odbornika DNS-a napustio sjednicu
Srna

PRIJEDOR - Klub odbornika DNS-a napustio je danas sjednicu Skupštine grada Prijedora zbog, kako su naveli, višemjesečnih nezakonitosti u gradskom parlamentu.

Zamjenik šefa Kluba odbornika DNS-a Valentina Sovilj podsjetila je da je Vlada Republike Srpske osporila četiri akta koja je prijedorski parlament donio u februaru i uputila ih na upravni postupak, a da je Skupština grada, mimo odluke Vlade, te akte ukinula na sjednici održanoj 4. septembra.

"Vlada se nije izjasnila u roku od dva dana, koliko je zakonom predviđeno, što znači da su svi prethodni zaključci na snazi i da treba pokrenuti upravni spor za koji nemamo informaciju da li je pokrenut. Ako jeste, treba da ga sačekamo, ako nije, onda će pravobranilac obrazložiti zašto nije pokrenuo, a bio je ovlašten", rekla je Soviljeva novinarima u Prijedoru nakon napuštanja sjednice.

Ona je podsjetila da već postoji sudska presuda zbog nezakonitih odluka Skupštine grada i da je o njoj trebalo raspravljati, a da to što se ona ignoriše i ne stavlja na dnevni red - ne znači da će prestati da postoji.

"Snaga mišića ne znači i snagu zakona. Odluka je da ne prisustvujemo jer bismo svojim prisustvom dali legitimitet u daljem srljanju, padu i nezakonitosti. Upozorili smo odbornike, a evo već osam mjeseci, možda i više, krijući se uporno iza interesa naših građana, dešavaju se nezakonitosti", rekla je Soviljeva.

Sjednicu su napustila i tri načelnika odjeljenja i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković koji je rekao da nije dovoljno imati samo broj ruku, nego treba voditi računa o zakonitosti.

"Ovo prije svega upućujem odbornicima i predsjedništvu Skupštine, a posebno ljudima koji su zaduženi da se bave zakonitošću rada Skupštine", rekao je Đaković.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Dalibor Pavlović rekao je da gradonačelnik i načelnici odjeljenja treba da su gradonačelnik i načelnici svih građana, a "ne samo DNS-a".

Odbornik SDS-a Ratko Stojić rekao je da je 23 godine odbornik i da je bilo kriza i sukoba, a da nikada niko nije na ovakav način napustio zasjedanje, te da su problemi uvijek rješavani dogovorom.

Rukovodstvo Skupštine grada najavilo je izjave za novinare nakon zasjedanja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije