Gradovi

Ko će odgovarati za propadanje 1.300 vakcina

Ko će odgovarati za propadanje 1.300 vakcina
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Ko će odgovarati za propadanje 1.300 vakcina

PRIJEDOR, BANJALUKA, TREBINJE - Još nije jasno ko je odgovoran za propadanje 1.300 vakcina u Domu zdravlja Prijedor, koje je trebalo da posluže za revakcinaciju osoba starijih od 65 godina u ovom gradu, a od juče sa svih strana stižu osude Doma zdravlja, poziva se na odgovornost nadležnih i upozorava da se ovako nešto nikada više ne smije desiti.

Tim povodom su se oglasili brojni funkcioneri, tražeći da se ispitaju razlozi propadanja vakcina, a pozivali su na odgovornost i poručivali da građani ne smiju da trpe zbog nedostatka vakcina, koje se jako teško nabavljaju.

Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru pokrenulo je predmet u vezi s propadanjem ovih vakcina, a prema njihovom nalogu juče je u prostorije Doma zdravlja Prijedor ušla i policija.

Mladen Mitrović, glavni okružni javni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Prijedor, za "Nezavisne" je rekao da su na osnovu saznanja koje su u utorak pribavili otvorili predmet kako bi se utvrdile sve okolnosti o ovom događaju.

"Kada se sve to okonča, biće utvrđeno ima li nečije eventualne odgovornosti", naveo je Mitrović za "Nezavisne novine".

Premijer Srpske Radovan Višković naložio je juče ministru zdravlja i socijalne zaštite Alenu Šeraniću i gradonačelniku Prijedora Daliboru Pavloviću da se pod hitno ispita zbog čega je i kako došlo do propadanja 1.300 doza vakcine sputnjik V. Zatražio je da gradonačelnik preduzme sve neophodne radnje kako bi bili sankcionisani odgovorni za ovu štetu, s obzirom na to da je Dom zdravlja u nadležnosti grada.

Pavlović je šokiran onim što se dogodilo u pomenutoj zdravstvenoj ustanovi.

"Kontaktirao sam direktora, Tužilaštvo, policiju. U što kraćem periodu na svom stolu očekujem izvještaj šta se desilo, nakon čega ću se oglasiti", naveo je Pavlović.

Obećava da će sankacija biti ukoliko se utvrdi odgovornost bilo koga.

"Niko neće biti amnestiran odgovornosti", rekao je Pavlović, potvrđujući da je direktor Doma zdravlja Prijedor Slobodan Javor pravnik, a doktorica Milica Otković jedini epidemiolog u gradu.

"Ukoliko se utvrdi odgovornost smjena direktora DZ je opcija, ali neću da prejudiciram", kazao je Pavlović.

Šeranić je juče izjavio da slučaj propadanja vakcina u Prijedoru treba da bude opomena da to ne smije da se dešava - ni sada ni u budućnosti jer građani ne smiju da trpe, te da se vakcine vrlo teško nabavljaju.

"Tražimo odgovornost od Doma zdravlja i od jedinice lokalne samouprave da se uključe u rješenje ovog pitanja", rekao je Šeranić u Trebinju.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, za "Nezavisne" je rekao da Dom zdravlja Prijedor vakcine protiv virusa korona nije čuvao u hladnjaku koji su obezbjedili Institut za javno zdravstvo i Vlada RS, već u zamrzivaču koji su obezbijedili kroz svoja sredstva, zbog čega Institut nije imao uvid o kakvom je hladnjaku riječ.

"Siguran sam da je ovaj hladnjak bio odgovarajući, ali Institut nije upoznat o kakvom je hladnjaku riječ, treba vidjeti na koji je način praćen temperaturni režim, važan je način čuvanja vakcina", rekao je Zeljković za "Nezavisne".

Podsjetio je da su zaposleni u domovima zdravlja u RS prošli obuku u vezi s procesom vakcine, koju je Institut organizovao, napomenuo je da od trenutka kada vakcine dođu u zdravstvenu ustanovu postaju odgovornost te zdravstvene ustanove, te da se situacije u kojima dolazi do nestanka struje, zbog kojih je došlo do propadanja vakcina u Domu zdravlja Prijedor, prevazilaze tako što svaka zdravstena ustanova ima backup sistem.

"U ovom slučaju teško je govoriti zašto je došlo do ovakve situacije, to će prije svega utvrditi Dom zdravlja Prijedor na osnovu izvještaja onih koji su radili na hladnom lancu", rekao je Zeljković. Dodao je da mora postojati osnovna doza discipline i odgovornosti kada govorimo o vakcinama.

"Odgovornost za hladni lanac traje 24 časa dnevno i ne prestaje sa završetkom radnog vremena", zaključio je Zeljković za "Nezavisne".

Oštre osude zbog propadanja 1.300 vakcina u Prijedoru stizale su i od političkih partija, koje su pozvale na ostavku svih odgovornih i postavile pitanje kako će se pobijediti virus korona, ako se neodgovorno odnosi prema vakcinama.

"Svi nadležni treba odmah da podnesu ostavke i budu sankcionisani", rekla je Anja Petrović, portparolka PDP-a.

Duško Ivić, potpredsjednik DNS-a, pozvao je pravosuđe da otvori istragu o ovom slučaju, te da se utvrdi da li je neko namjerno prekinuo hladni lanac.

Podsjećamo da su u utorak iz Doma zdravlja Prijedor rekli da je zbog nestanka električne energije u više navrata došlo do prekida hladnog lanca, zbog čega je propalo oko 1.300 sputnjik V vakcina protiv virusa korona.

Stigao manji kontingent sputnjika V, očekuju se vakcine iz Srbije

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić rekao je da je u Srpsku u petak stigao manji kontingent sputnjika V iz Rusije te da Srpska ove sedmice očekuje i 20.000 doza vakcina protiv virusa korona iz Srbije.

"Očekujemo i oko 6.000 doza sputnjika V iz Rusije, ali i još veću količinu u bliskom periodu, kao i veće količine 23. i  24. aprila fajzer i astrazeneka vakcina iz Kovaks programa, što je buduća dinamika do 1. maja, a paralelno s tim se radi i na nabavci od kompanije 'Sinefarm'", kazao je Šeranić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije