Gradovi

Pratite nas na Google news

Kod Lukavca pronađen minobacački projektil zabijen u drvo

Kod Lukavca pronađen minobacački projektil zabijen u drvo
Foto: FUCZ | Kod Lukavca pronađen minobacački projektil zabijen u drvo
N.N.

LUKAVAC - U naselju Brijesnica Donja u blizini Lukavca ekipa Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) pronašla je minobacački projektil zabijen u drvo, koji je ubrzo po pronalasku i uništen.

Obavljajući redovne zadatke na sedam lokacija na području opština Lukavac, Jablanica, Bihać, Kreševo i Goražde timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) izvršili su u utorak i uklanjanje pet eksplozivnih sredstva, tri okvira za AP i 16 komada municije kalibra 7.62 milimetra.

Pronađeni projektil RPG-7 se smatra gotovo sastavnim oružjem skoro svih ratnih okršaja. Uveden je u upotrebu još 1961. godine, a još ga koristi veliki broja armija širom svijeta zbog niske cijene, velike efikasnosti i skoro nikakvih potreba za održavanjem,

Iz FUCZ-a smatraju da ovaj projektil stoji u drvetu još od minulih ratnih sukoba te ističu da je pravo čudo što nije eksplodirao pri samom zabijanju u stablo.

"Ovo je još jedna u nizu neobičnih pojava s kojima se susrećemo u radu. Mi smo i ranije pronalazili razne projektile, ručne bombe koje su ostavljene u drvetu, a onda drvo nerijetko obraste oko eksplozivnog sredstva. U konkretno ovom slučaju šumari su uočili projektil te su nas kontaktirali", rekao je za Klix.ba Fahrudin Solak, direktor FUCZ-a.

On je takođeruputio i apel svim stanovnicima BiH da ukoliko negdje vide minu ili neku drugu vrstu eksploziva da odmah pozovu policiju ili Civilnu zaštitu te da ih ne pokušavaju samostalno ukloniti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije