Gradovi

Kod Tuzle pronađeno 39 stećaka

Kod Tuzle pronađeno 39 stećaka
Foto: N.N. | Kod Tuzle pronađeno 39 stećaka

TUZLA - Prva faza projekta sanacije nacionalnog spomenika BiH, istorijsko područje Nekropola sa stećcima u predjelu Stara kuća, zaselak Nikolići u naselju Donje Breške, kod Tuzle, završena je ovih dana i pronađeno je 39 stećaka, koji su zbog neodržavanja bili zapušteni i zarasli, a neki i oštećeni.

Nekropola sa stećcima je 2010. godine proglašena nacionalnim spomenikom. Tu su prvobitno pronađena 23 stećka, od čega dva sanduka, koja su za oko 20 m izdvojena od ostatka nekropole, na kojoj su smješteni stubovi različitih završetaka ukrašeni uglavnom motivima krsta, te polumjeseca, jabuke, spirale, kanelure. U Odluci o proglašenju nacionalnim spomenikom određene su mjere trajne zaštite, za čije sprovođenje je shodno zakonu bila zadužena Vlada FBiH.

Arheološka istraživanja uradili su stručnjaci Instituta za arheologiju Univerziteta u Sarajevu, te studenti Katedre za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu. U prvoj fazi stručnjaci su fotografisali stećke, pripremili teren, očistili travu i šiblje, nakon čega su pronašli još 16 stećaka, na kojima je razna ornamentika. Po procjeni stručnjaka, stećci pripadaju 15. i 16. vijeku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije