Gradovi

Korak dalje ka uređenju Gradiške: Uskoro katastar gradskog zelenila

Korak dalje ka uređenju Gradiške: Uskoro katastar gradskog zelenila
Foto: Milan Pilipović | Korak dalje ka uređenju Gradiške: Uskoro katastar gradskog zelenila

GRADIŠKA – Preduzeće "Šuma plan" iz Banjaluke započelo je snimanje i analizu drvoreda u Gradišci kako bi utvrdili vrstu, starost, zdravstveno stanje i druge karakteristike.

To će bitno doprinijeti očuvanju gradskog zelenila te pomoći u formiranju novih zasada.

"Ova analiza provodi se metodom analize svakog pojedinačnog stabla, što uključuje prostorno pozicioniranje, mjerenje taksacionih elemenata, procjenu zdravstvenog stanja, preporuke za sanaciju oštećenja, kao i ocjenu estetske vrijednosti i opasnosti od izvaljivanja", kazao je za "Nezavisne novine" Đorđe Topić, magistar šumarstva.

Analiza zdravstvenog stanja drvoreda u gradu Gradiška predstavlja sveobuhvatni pristup procjeni stanja gradskog zelenila, uključujući drvoredi i parkove.

Ovom studijom biće stvoren geografski informacioni sistem odnosno katastar gradskog zelenila Grada Gradiška. Na osnovu tih podataka, Gradska uprava će imati uvid u svako stablo u realnom vremenu i prostoru, sa svim pridruženim podacima i preporukama za mjere koje su preporučene u analizi.

"U situacijama gdje nedostaju stabla, biće predložene nove vrste za sadnju. Takođe, tamo gdje ne postoje drvoredi ili parkovi, analiza će sadržavati preporuke za uspostavljanje novih zelenih površina", naglasio je Topšić.

Ovakva analiza predstavlja efikasan i moderni alat za upravljanje gradskim zelenilom, pružajući osnovu za strateško planiranje očuvanja i unapređenja zelenih površina u gradu Gradiška.

Osim toga, omogućava brzo reagovanje i održavanje kvaliteta urbanih zelenih prostora, što doprinosi opštem kvalitetu života u gradu. Preduzeće “Šuma plan” angažovala je gradska uprava Gradiška a po okončanju ovih poslova, biće dostavljen izveštaj o stanju parkovskih stabala sa preporukama njihovog održavanja i sadnje parkova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije