Gradovi

Kormakovoj uručeno najveće priznanje grada Doboja

Kormakovoj uručeno najveće priznanje grada Doboja
Foto: N.N. | Kormakovoj uručeno najveće priznanje grada Doboja

DOBOJ - Povodom 28. juna, Dana grada Doboja, najveće priznanje, Plaketa grada, uručeno je danas Morin Kormak, ambasadorki SAD u BiH, ali na svečanoj akademiji nisu bili odbornici SNSD-a i SP-a.

Obren Petrović, gradonačelnik Doboja, primijetio je njihov izostanak, ali nije želio da komentariše razloge nedolaska, te je istakao da su velike zasluge američkog naroda i SAD u oporavku Doboja nakon katastrofalnih poplava u maju 2014. godine, te smatra da je nagrada otišla u prave ruke.

 "Ovo je priznanje narodu SAD koji ulaže sredstva preko određenih fondova. Kormakova je ambasadorka u ovom periodu, koja je primila to priznanje, ali ja se sjećam, kada su bile poplave da je nama direktno iz Ambasade puno pomogao Nikolas Hil, koji je u to vrijeme obnašao dužnost zamjenika ambasadora, prema tome mi smo htjeli da američkom narodu odamo priznanje za sve što su učinili", izjavio je Petrović.

Održavanje akademije tri dana ranije Petrović je opravdao usaglašavanjem termina, kako bi svi laureati mogli da prisustvuju svečanosti.

Sezona je godišnjih odmora i to je jedini razlog zašto odbornici SNSD-a nisu prisustvovali svečanoj akademiji, kaže Uroš Gostić, predsjednik dobojskog SNSD-a, te dodaje da stranka nije odlučivala o tome da li će se ići na skup.

Kormakova je kazala da je veoma srećna što je mogla primiti priznanje u ime svih njenih kolega iz Ambasade i onoga što su uradili, te dodala da su pravi posao zapravo obavile Dobojlije.

"Od poplava 2014. USAID je izdvojio preko 1,5 miliona dolara da bi se pomoglo Dobojlijama da se obnove vatrogasni dom, potom škole, mali preduzetnici, mala preduzeća, poljoprivreda. Naše kolege iz Ministarstva odbrane su pomogle i obnovu obdaništa, škole 'Sveti Sava', Centra za djecu i omladinu s posebnim potrebama, i sada školu u Podnovlju", kazala je Kormakova.

Amblem grada uručen je humanitarki iz Holandije Marliz van Hofen, osnivaču "Prijateljske kuće", te Organizacionom odboru Međunarodnog rukometnog TV turnira šampiona.

"Vrlo sam ponosna. Nisam ja to, naravno, sama zaradila, ni zaslužila, ima velika ekipa iza mene. Taman ove godine punimo 25 godina rada, od '93. do sada, i stvarno mi je jako, jako drago", rekla je Marliz van Hofen.

Novčane nagrade u iznosu od po 3.000 KM dobili su Karate klub "Sloga", Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" i Humanitarna organizacija "Merhamet".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije