Gradovi

Korona lani uzela 507 života u TK

Korona lani uzela 507 života u TK
Foto: Nataša Tadić | Korona lani uzela 507 života u TK

TUZLA - Vodeći uzroci umiranja na području Tuzlanskog kantona u 2020. godini su iz grupe kardiovaskularnih oboljenja, pokazala je Analiza zdravstvenog stanja stanovništva Tuzlanskog kantona i indikatori zdravlja, prezentirana danas na sjednici Vlade Tuzlanskog kantona.

Parametri pokazuju negativne trendove od 2010. do 2020. godine kada je u pitanju zdravlje stanovnika ovog kantona.

Tako 2020. parametri pokazuju da je  7,40 promila natalitet i 12,07 mortalitet, što pokazuje da je prirodni priraštaj negativan.

Vodeći uzroci obolijevanja stanovnika u TK su hipertenzivna oboljenja, akutne infekcije gornjih respiratornih puteva, inzulno neovisni dijabetes, druge dorzopatije te drugi endokrini i metabolički poremećaji.

"Stopa incidence malignih oboljenja za područje Tuzlanskog kantona iznosila je 186,47/100.000 stanovnika, a kao najučestalije lokalizacije malignoma registrovani su dojka, prostata, pluća, ženski reproduktivni organi i bubrezi", rekao je Božo Jurić, ministar zdravstva TK.

U bolničkim kapacitetima Tuzlanskog kantona u 2020. godini pacijenti su najčešće liječeni zbog cirkulatornih oboljenja, malignih neoplazmi te digestivnog oboljenja. Prošle godine je registrovana 12.181 oboljela osoba od zaraznih i parazitarnih oboljenja. Proteklu godinu svakako je obilježila pojava kovid-19 infekcije.

"Prošle godine je registrovano više od 11.000 oboljelih od kovida-19 na području TK. Zabilježeno je 507 smrtnih ishoda. Ta infekcija je registrovana u svim gradovima i općinama u TK. Obolijevale su sve skupine stanovništva kada je u pitanju dobna raspodjela. Najviše osoba je registrovano u starosnoj skupini od 25 do 49 godina", rekao je Jurić.

Dodaje da su najviše umirale osobe starije od 67 godina te naglašava da je i tuberkuloza značajan faktor kada je u pitanju umiranje u TK.

Kada je u pitanju epidemiološka situacija, stanje se evidentno pogoršalo od 1. augusta do 17. oktobra 2021. godine, a sezona gripa umnogome to usložnjava.

U ovom periodu obrađen je 20.971 uzorak za PCR testove,  od čega je kod 3.731 uzorka potvrđen SARS-CoV-2 virus. Na testu su najčešće bile pozitivne osobe od 25 do 49 godina. 

U navedenom periodu 505 osoba je trebalo bolničko liječenje, a 143 osobe su preminule.

Na osnovu dostavljenih podataka od strane JZU UKC, 90% umrlih nije bilo vakcinisano, a prisustvo više hroničnih bolesti je jedan od faktora koji direktno utiče na smrtni ishod.

Na području kantona do sada je aplicirano 177.640 doza vakcina, od čega su 96.233 osobe vakcinisane prvom dozom vakcine, dok je 81.407 osoba vakcinisano sa obje doze vakcine protiv kovida-19.

Iako stanovnici Tuzlanskog kantona na raspolaganju imaju dovoljan broj vakcina protiv kovida-19, zainteresiranost za vakcinaciju je nedovoljna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije