Gradovi

Pratite nas na Google news

Korona nije uplašila dobojske prosjake

Korona nije uplašila dobojske prosjake
Foto: N.N. | Korona nije uplašila dobojske prosjake
Sanja Čakarević

DOBOJ - Pandemija virusa korona nije uplašila prosjake, koji su tokom prošle godine novac od sugrađana najčešće tražili u blizini lokalne pijace i Doma zdravlja, potom u glavnim gradskim ulicama, kao i u ugostiteljskim objektima, u kojima su konobari s njima muku mučili tokom ljetne sezone.

"Što se tiče 2020, mi smo imali evidentiranih 109 prekršaja, a u 2019. smo imali 76. Znači, to je povećanje za 43,4 odsto... Što se tiče polne strukture, 25 izvršilaca su bili muškarci, a 84 su žene", kaže Slobodan Radinković, načelnik Policijske uprave (PU) Doboj, te na pitanje gdje završava novac od prosjačenja odgovara:

"To se oduzima, naravno, i to je dokaz u prekršajnom postupku. Gdje se zatekne novac, tu mi podnosimo zahtjev za pokretanje prekršajnih postupaka, a naravno, sud u postupku odlučuje svojim rješenjem o tom novcu."

Dodao je da se u prosjačenju najčešće zateknu pripadnici romske populacije.

"Ali isto tako mi imamo veliki broj tih lica koja dolaze s područja FBiH, Tešnja, Maglaja, Gračanice. Tako da ta lica dolaze, zadržavaju se vrlo kratko ovdje na području grada Doboja", rekao je načelnik PU Doboj, te dodao da je zbog toga vrlo teško utvrditi da li je riječ o organizovanom prosjačenju kao obliku trgovine ljudima.

Dobojlije na društvenim mrežama tvrde da su bili svjedoci da se kombijem prosjaci dovoze u grad, ali u policiji navode da nisu imali takvih dojava niti su policijski službenici raspolagali takvim informacijama.

Vrijednost prekršajnih naloga izdatih prošle godine zbog prosjačenja je značajna, ali je naplata simbolična.

"Novčani iznos svih tih prekršaja, vrijednost izdatih prekršajnih naloga i zahtjeva je 21.200 KM, međutim tu je slaba naplativost, ukupno je naplaćeno 800 KM od tih 21.200. Uglavnom to su lica lošeg imovnog stanja i teško je naći modus, odnosno način za naplatu tih kazni. Naravno, kada bi ta naplata bila daleko veća, smanjio bi se i broj tih prekršaja, kazne bi uticale na izvršioce", smatra Radinković. Na dobojskim ulicama najčešće se u "poslu" mogu sresti majke sa bebama koje od sugrađana traže novac da bi im kupile hranu ili djeca predškolskog uzrasta, koja tokom ljetnih mjeseci u baštama ugostiteljskih objekata traže novac, a kada im vremenske prilike ne idu naruku, prosjače u blizini trgovačkih centara.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije