Gradovi

"Korona opravdanje vlastima za diskriminaciju"

"Korona opravdanje vlastima za diskriminaciju"
Foto: N.N. | "Korona opravdanje vlastima za diskriminaciju"

SANSKI MOST - Savez udruženja osoba s invaliditetom Unsko sanskog kantona održao je danas okrugli sto u Sanskom Mostu s ciljem da ukažu, kako su istakli, na diskriminatorski i ignorantski odnos Vlade USK prema njima.

Jusmir Alibabić, predsjednik ovog saveza, kaže da je Vlada prije tri godine potpuno ukinula finansiranje devet udruženja koja čine ovaj savez i na taj način im onemogućila normalan rad i društveni angažman. Zbog toga su u proteklom periodu, kako je istakao, organizirali kampanju „Uz zid“, te su se jednom mjesečno okupljali ispred Vlade u Bihaću i stajanjem uz zid zgrade upozoravali na svoje probleme. Alibabić kaže kako ni to nije bilo dovoljno da se pokrene socijalni dijalog, te da je Vlada protiv njih podnosila i prekršajne naloge.

Dodaje kako su problemi uzrokovani pandemijom virusa korona poslužili vlastima kao opravdanje za politiku koju vode prema njima.

"Ova udruženja okupljaju oko 10.000 osoba s invaliditetom na području USK i provode različite projekte s ciljem pomoći pripadnicima ove populacije. Radi se o projektima iz oblasti zapošljavanja, materijalne i psiho fizičke zaštite te brojnim drugim. Sve je to stopirano prije tri godine jer je neko u Vladi tako odlučio", kazao je Alibabić.

U Ministarstvu zdravstva i socijalne politike USK kažu da su ranije, provedenim revizijama u udruženjima koja okupljaju osobe s invaliditetom i čine pomenuti savez, utvrđene brojne finansijske nepravilnosti i netransparentno trošenje sredstava. Dodaju da je to razlog zbog čega je privremeno prestalo njihovo finansiranje te da će takva situacija trajati sve dok ne podnesu validne finansijske izvještaje o svom radu i utrošku sredstava. Međutim, Alibabić odbacuje takve tvrdnje i smatra da su ovakve mjere plod nastojanja aktuelnih vlasti da ostvare političku kontrolu nad njihovim radom i djelovanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije