Gradovi

Košarac: Neum važna turistička destinacija

Košarac: Neum važna turistička destinacija
Foto: Srna | Košarac: Neum važna turistička destinacija

NEUM - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je danas da je Neum važna turistička destinacija u BiH koja zaslužuje pažnju, te da raduje činjenica da su, uprkos nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji, sačuvana radna mjesta u sektoru usluge.

"Ono što raduje jeste činjenica da od 1.000 zaposlenih u ovoj opštini, 700 radi u sektoru usluge, što znači u turizmu, i to dovoljno govori o tome da su zadržana radna mjesta. Jeste da je došlo do umanjenog kapaciteta, ali je činjenica da je 15.000 ležajeva nešto što treba da se respektuje u politikama koje se donose iz aspekta razvoja turizma BiH", rekao je Košarac novinarima nakon sastanka sa načelnikom ove opštine Živkom Matuškom.

Košarac je naglasio i da su entitetske politike na saniranju posljedica virusa korona i u Neumu prepoznate i vidljive, podsjetivši da je elementarna nadležnost za razvoj turizma na nivou entiteta, dok Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ima koordinišuću, ali i dominantnu ulogu kada je riječ o saradnji sa međunarodnim finansijskim organizacijama koje trebaju da podržavaju razvoj turizma i politike u turizmu.

"Iz tog aspekta upoznao sam načelnika o određenim projektima koje će finansirati međunarodne finansijske organizacije, a, prije svega, mislim na USAID, koji će u narednih pet godina plasirati blizu 20 miliona evra za razvoj turizma, što je i razvojna šansa Neuma, kao specifične turističke destinacije u BiH", naveo je Košarac.

Košarac je sa Matuškom razgovarao i o razvoju poljoprivrede, upoznavši ga da će 34 miliona evra sredstava EU biti plasirano putem UNDP-a, što može iskoristiti i Neum, s obzirom na to da ima potrebu za razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje, kao i projekta iz oblasti ekologije.

"Raduje me činjenica da postoje unutrašnji kapaciteti Neuma koji žele da artikulišu potrebe građana i da se na jedan način kroz strateški pristup razvija Neum kao turistička destinacija koja je veoma važna i iz aspekta izvornih prihoda koji ulaze u budžet institucija BiH", istakao je Košarac.

On je dodao da je danas razgovarano i o tome na koji način viši nivoi vlasti mogu da pomognu razvoju Neuma.

Matuško je naveo da, kada je riječ o ekonomiji, Neum živi onim tempom kao što je to bilo prije godinu ili dvije, ali u nešto smanjenom obimu.

"Ipak mislim da je to zadovoljavajuće u ovim prilikama, s obzirom na pandemiju virusa korona. Vidimo da Neum još nema zaraženih, što nas raduje. Dolaze iz Republike Srpske, FBiH, Srbije i to nas raduje jer su smještajni kapaciteti Neuma ispunjeni oko 90 odsto", naglasio je Matuško.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije