Gradovi

Mještani Kotor Varoša danima bruje o šokantnom snimku iz škole, institucije trome

Mještani Kotor Varoša danima bruje o šokantnom snimku iz škole, institucije trome
Foto: Velibor Tripić | Mještani Kotor Varoša danima bruje o šokantnom snimku iz škole, institucije trome

KOTOR VAROŠ - Dok mještani Kotor Varoša danima raspravljaju o alarmantnom video-snimku iz lokalne Osnovne škole "Sveti Sava", na kojem je prikazana učenica koja u učionici šmrče nepoznati bijeli prah, dobar dio institucija još ništa nije uradio po tom pitanju, već se tek spremaju da reaguju.

Nakon pisanja "Nezavisnih novina" u kontrolu će ići Prosvjetna inspekcija, dok Ombudsman za djecu traži izvještaj, a i iz lokalnog Centra za socijalni rad poručuju da će u školu poslati socijalnog radnika, što su i učinili - juče.

Međutim, od mještana Kotor Varoša saznajemo da sporni snimak već danima kruži telefonima lokalnog stanovništva. Oni smatraju da bi institucije morale postupati hitnije i ažurnije. Traže da se ovaj slučaj što prije izvede na čistac.

Iz Inspektorata Srpske juče su nam potvrdili da republička Prosvjetna inspekcija dotad nije zaprimila zahtjev za kontrolu u vezi s ovim slučajem.

"Bez obzira na to, u narednom periodu će republička Prosvjetna inspekcija izvršiti kontrolu u okviru svojih nadležnosti", kažu za "Nezavisne novine" iz Inspektorata.

Ništa o šokantnom slučaju, sve dok o njemu nisu pisale "Nezavisne novine", nisu znali u Instituciji ombudsmana za djecu, ali su juče formirali predmet.

"Institucija ombudsmana za djecu nije imala prijava u vezi sa dešavanjem u toj školi, ali je nakon što su mediji objavili vijest o spornom događaju formirala predmet i zatražiće od škole izvještaj o preduzetim mjerama. Očekujemo da policija izvrši svoj dio posla u dijelu provjere o čemu se radi", ističu iz ove institucije.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka za "Nezavisne novine" su juče potvrdili da je tužilac za maloljetnike naložio pripadnicima Policijske uprave Banjaluka da provjere kada je snimak nastao, ko je na snimku te o kojoj supstanci se radi itd.

"O rezultatima provjera tužilac za maloljetnike do danas nije obaviješten pa se u vezi sa navedenim ne može izjasniti o postojanju krivičnog djela", rečeno je juče za "Nezavisne novine" iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Dan ranije su nam, podsjetimo, iz policije potvrdili da i dalje preduzimaju sve mjere i radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti ovog događaja.

Na naše brojne pozive, ali i na poruku na Viberu koju je vidio, Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda, nije odgovarao. Iz Centra za socijalni rad Kotor Varoš kažu da su o događaju obaviješteni.

"Otići će socijalni radnik da se o tome detaljnije informiše, tako da vam trenutno nikakve detaljnije informacije ne mogu dati. Mi u principu ne znamo ni ko je u pitanju, osim iz nekih priča, ali mislim da ta djeca nisu bili naši korisnici. Vidjećemo ima li tu naše nadležnosti, da se uključimo", rekao je juče ujutru za "Nezavisne novine" Dragan Pejaković, direktor lokalnog Centra za socijalni rad.

U popodnevnim satima Dušan Petrušić, direktor OŠ "Sveti Sava", potvrdio nam je da su im bili radnici Centra za socijalni rad.

"Sa direktorom Centra za socijalni rad razgovarao sam u ponedjeljak, a njihovi radnici su danas bili u školi. Obavljen je razgovor i oni postupaju", rekao je Petrušić te dodao da zasad nemaju nove informacije o ovom slučaju.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske kažu da će škola u narednom periodu donijeti odluku o daljim koracima.

"OŠ 'Sveti Sava' Kotor Varoš obavijestila nas je o postojanju video-snimka na kojem učenica imitira konzumiranje opojnih sredstava i upoznala nas da škola preduzima sve mjere s ciljem utvrđivanja činjenica i okolnosti u vezi s ovom situacijom", kažu iz resornog ministarstva.

Kako su dodali, osuđuju svako neprimjereno postupanje učenika i još jednom apeluju na direktore škola i nastavno osoblje, kao i stručne službe škola, da preduzmu sve preventivne i druge mjere za njihovo suzbijanje.

Na snimku, koji je u posjedu "Nezavisnih novina", vidi se nekoliko učenika sedmog razreda, s tim što jedna učenica sjedi na stolu te u ruci drži telefon na čijem se ekranu nalazi bijeli prah. Ona je taj telefon potom dodala drugoj učenici, koja je lenjirom napravila liniju te udahnula prah pomoću slamčice. Čuju se i glasovi ostalih učenika.

"Šta ako dođe nastavnica, a vi se drogirate", govori u snimku jedna učenica, dok druga djevojčica nešto kasnije dobacuje da "nije droga". Uz ostalo, čuje se i kada jedna učenica izgovara "kokain", ali i rečenice kao što su "Jesi gledao 'Rane'?"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije