Gradovi

Kotorvarošani ujedinjeni u akciji prikupljanja novca za Saru Nedić

Kotorvarošani ujedinjeni u akciji prikupljanja novca za Saru Nedić
Foto: Srna | Kotorvarošani ujedinjeni u akciji prikupljanja novca za Saru Nedić

KOTOR VAROŠ - Mjesna zajednica Kotor Varoš organizuje humanitarnu akciju za liječenje sugrađanke Sare Nedić (27) koja boluje od rijetke bolesti "E802 porfirija", čiji jednomjesečni tretman košta 12.000 KM, rečeno je Srni u ovoj mjesnoj zajednici.

Sara Nedić se više od dva mjeseca nalazi na liječenju na Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske, ne može samostalno da diše, ni da hoda i njeno stanje je izuzetno loše.

Lijek koji bi trebalo da koristi, nije dostupan u Republici Srpskoj, kao ni u jednoj od zemalja u okruženju. Dostupan je u Francuskoj i ne nalazi se na listi Fonda zdravstvenog osiguranja, pa se troškovi njegove nabavke ne refundiraju, kažu u mjesnoj zajednici Kotor Varoš.

Do sada je prikupljena određena količina novca i nakon što je Sara primila prvu dozu neophodne terapije, vidljivi su pomaci u poboljšanju njenog zdravstvenog stanja.

"Sara nije mogla samostalno disati. Bila je priključena na aparate, ali nakon prve terapije, počela je disati samostalno i u određenoj mjeri joj je poboljšan imunitet, tako da je počela konzumirati i određenu vrstu hrane", saopšteno je iz ove mjesne zajednice.

Ustanove čiji je osnivač opština Kotor Varoš i brojni privredni subjekti sa područja opštine uključili su se u akciju prikupljanja novca, kao i obrazovne ustanove koje je Sara pohađala.

Sara je rođena 1996. godine u Kotor Varošu, gdje je završila osnovnu školu kao jedan od najboljih učenika u generaciji. Nakon završene banjalučke Gimnazije i Filozofskog fakulteta, zaposlila se u Banjaluci.

U akciju pomoći za brže ozdravljenje mlade Kotorvarošanke, uključila se i Opštinska organizacija Crvenog krsta koja je u saradnji sa kompanijom "M:tel" aktivirala humanitarni broj 1414.

"Pozivamo sve sugrađane da se pridruže akciji i pomognu da naša Sara ozdravi i nastavi sa normalnim životom. Pozovimo svi 1414 i poklonimo joj našu ljubav i želju za ozdravljenjem", poručili su iz kotorvaroškog Crvenog krsta.

Novac je moguće uplatiti na žiro račun kod Unikredit banke: 5517-2025-6427-7847 na ime Simka Nedić, Ulica Cara Dušana, 78220 Kotor Varoš.

Devizni račun za inostranstvo: SWIFT: BLBABA22, IBAN: BA395517104085322921 na ime Simka Nedić, Ulica Cara Dušana, 78220 Kotor Varoš kod Unikredit banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije