Gradovi

Kovačević: U Bihaću povrijeđena četiri migrata

Kovačević: U Bihaću povrijeđena četiri migrata
Foto: Ilustracija | Kovačević: U Bihaću povrijeđena četiri migrata

NOVI GRAD - Direktor SOS Bihać Zlatan Kovačević kaže da su u ovom gradu danas i juče povrijeđena četiri migranta, od kojih su trojici povrede nanijeli građani.

On kaže da su građani sinoć nanijeli lakše povrede trojici migranata, dok je jedan danas povrijeđen u sukobu sa drugim migrantima.

Kovačević je rekao da je policija sinoć izašla na uviđaj po dojavi građana, te da je povrijeđenim migratima pružena medicinska pomoć i nisu životno ugroženi.

"Dok obilazimo grad danas vidimo da ima dosta policije na periferiji kuda obično prolaze migranti, dok u samom gradu nema nekih dešavanja", rekao je Kovačević.

On je dodao da organizacija SOS Bihać obezbjeđuje lanč pakete migrantima koje nađu u brdima i na Plješevici, ukoliko je riječ o prisilnom povratku iz Hrvatske.

"U gradskom području i ilegalnim kampovima zabranjeno je da dijelimo pakete, osim ako se ne radi o iscrpljenosti i mi tu odluku poštujemo. Naše aktivnosti su svedene na minimum, ne možemo svima pomoći", rekao je Kovačević.

On kaže da se migranti koji su prevezeni na entitetsku granici rijetko tu i zadržavaju.

"Srećemo ih kako se pješke vraćaju u Bihać. NJihov cilj je prelazak u Hrvatsku i dalje u EU. Na entitetskoj granici ostaju oni manje iskusni, iskusniji uspijevaju proći", kaže Kovačević.

On je rekao da postupak prebacivanja migranata na entitetsku granicu djeluje nehumano, ali da je to "jedini način da se skrene pažnja na tešku situaciju u vezi sa migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu".

Kovačević smatra da je ova situacija rezultat neefikasnosti države, te da problem raste, dok se krivica prebacuje sa jednih na druge.

U Bihaću je zbog problema sa migrantskom krizom za danas najavljeno protesno okupljanje građana.

Prema informacijama sa terena, policija Unsko-sanskog kantona danas nije autobusima dovozila migrante na entitesku liniju, kao što je to bio slučaj proteklih dana.

Mještani novogradskog naselja Blatna sinoć su zbog povećanog prisustva migranata na entiteskoj liniji organizovali prvo okupljanje jer, kako ističu, porast broja migranata izaziva strah i nesigurnost.

Tačan broj migranata na entitetskoj granici teško je utvrditi s obzirom na to da se zadržavaju u poljima kukuruza i šumama, a neki se ponovo vraćaju u Bihać. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije