Gradovi

"Kreativni vikend" u Prijedoru

"Kreativni vikend" u Prijedoru
Foto: RTRS | "Kreativni vikend" u Prijedoru
Srna

PRIJEDOR - Prijedor će od 1. do 3. oktobra biti domaćin "Kreativnog vikenda 2021", najavila je danas vršilac dužnosti načelnika gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti Monja Kasalović.

Kasalovićeva je rekla novinarima da se grad Prijedor pridružio lokalnim zajednicama i svim kreativcima na nivou Srpske koji će ubuduće, nakon formiranja Savjeta za kreativnu industriju pri kabinetu predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, takođe biti član ovog tijela, zajedno sa Asocijacijom za razvoj i saradnju, koja je partner grada u organizovanju "Kreativnog vikenda 2021" u Prijedoru.

"Kreativni vikend je uvod u projekat čiji memorandum o saradnji zajedno sa Asocijacijom za saradnju i razvoj i gradom Prijedorom će biti potpisan zvanično u petak, 1. oktobra, i predstavlja projekat pod nazivom Kreativna revolucija 2021-22 koja će grad Prijedor staviti u središte kreativnih industrija na nivou Republike Srpske", navela je Kasalovićeva.

Ona je ocijenila da je Prijedor do sada pokazao izuzetan napredak u polju kreativne industrije, posebno kroz Agenciju za ekonomski razvoj "Preda-PD".

"Pozivam sve građane Prijedora, ali i šire, jer je ovo projekat širih razmjera, da nam se pridruže od petka do nedjelje gdje ćemo imati raznovrsne sadržaje", poručila je Kasalovićeva.

Ona je za petak u 10.30 časova najavila otvaranje izložbe u prostorijama Udruženja likovnih umjetnika grada Prijedora, gdje će svoje radove predstaviti studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i umjetnik iz Prijedora Igor Motl, a za 11.00 časova predviđeno je uručenje diploma polaznicima obuka kreativne industrije koje je sprovela Agencija "Preda-PD".

Istog dana u Ljetnoj bašti u 19.00 časova Gradski hor Prijedor održaće koncert, a u 20.00 časova predstavu "Kočić među nama - uvijek i zauvijek" igrađe Studentsko pozorište iz Banjaluke i DIS teatar mladih.

Ona je dodala da su 2. i 3. oktobra cjelodnevne izložbe od 10.00 do 18.00 časova u Ljetnoj bašti.

"Tu ćemo imati naše kreativce, udruženja i pojedince kada govorimo o zanatima, o kreativnoj industriji, o ručnom radu. Očekujemo izložbene postavke nekih dvadesetak kreativaca. U subotu ćemo imati i nastup plesne grupe Top dens, radionice NVO Zdravo da ste iz Banjaluke i koncert Banjalučkog gudačkog kvarteta u 19.30 časova, te koncert Vanje Mišić i Sanje Zelić u 21.00 čas", najavila je Kasalovićeva.

Za nedjelju je, osim nastavka izlaganja radova kreativaca, predviđena lutkarska radionica od 12.00 do 14.00 časova u organizaciji Udruženja "Žene u umjetnosti".

"Želimo da podignemo svijest građana koliko nam je bitna kreativna industrija, da obezbijedimo određene edukacije i obuke za sve mlade ljude, ne samo pojedince, već i udruženja i da kroz mogućnost međunarodnog predstavljanja svi ti ljudi postanu ambasadori grada Prijedora", poručila je Kasalovićeva.

U slučaju loših vremenskih uslova, "Kreativni vikend" će se održati u Pozorištu Prijedor, a izložba proizvoda izrađenih ručnim radom u sportskoj dvorani "Mladost".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije