Gradovi

"Kroz budžet biće riješeni višedecenijski problemi srpskog naroda u Mostaru"

"Kroz budžet biće riješeni višedecenijski problemi srpskog naroda u Mostaru"
Foto: Arhiva | "Kroz budžet biće riješeni višedecenijski problemi srpskog naroda u Mostaru"

MOSTAR - Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević izjavio je da će se kroz ovogodišnji budžet grada riješiti neki od višedecenijskih problema srpskog naroda u gradu, poput vodovoda u naselju Željuša i sredstava za muzej Manastira Žitomislić.

Milivojević je naveo da je Klub Srba podržao budžet grada za ovu godinu iako nisu ispunjeni svi zahtjevi, jer su uzeti u obzir svi problemi u ovoj godini, ekonomska kriza koja je uzrokovana virusom korona.

"Na konsultacijama Kluba Srba uzeli smo u obzir način pripremanja budžeta, kratko vrijeme, uslove u kojima je nastao, te uprkos nezadovoljstvu što nije uvaženo sve što smo predlagali, usuglasili smo se da budžet podržimo", rekao je Milivojević.

On je izrazio zadovoljstvo što je prihvaćeno rješavanje projekta vodosnabdijevanja naselja Željuša, jer će biti riješen višedecenijski problem ovog naselja gdje dominantno živi srpsko stanovništvo.

"Uvrštavanjem granta za muzej Manastira biće omogućena stalna prezentacija vrijedne postavke i uopšte promocija srpske kulturne baštine", istakao je Milivojević.

On je napomenuo da će Srbi kroz budžet imati pristup rješavanju infrastrukturnih problema, kao što su asfaltiranje i rasvjeta u prigradskim naseljima.

"Uz minimalna odobrena sredstva za obnovu Saborne crkve Svete Trojice imamo dogovor da rukovodstvo grada i Srpska pravoslavna crkva ovo pitanje zajedno kandiduju prema višim nivoima vlasti i da se izdvoje sredstva koja bi mogla doprinijeti uspješnom završetku obnove ove svetinje", dodao je Milivojević.

On je istakao da će nastaviti sa traženjem mogućnosti da se kroz rebalans budžeta obezbjede sredstva za obnovu imovine koja nije obnovljena, kao i za održiv projekat.

"Ono što nam ostaje u obavezi jeste da kroz bolje institucionalno rješenje zaštitimo kulturni identitet, te stvorimo uslove da jedna takva institucija bude na budžetu grada ubuduće", dodao je Milivojević. /kraj/sb/bb

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije