Gradovi

Kružna raskrsnica kod "Lesnine" puštena u promet

Kružna raskrsnica kod "Lesnine" puštena u promet
Foto: N.N. | Kružna raskrsnica kod "Lesnine" puštena u promet

BANJALUKA - Nova kružna raskrsnica kod "Lesnine" u Banjaluci, vrijednosti 1,3 miliona KM, danas je puštena u saobraćaj, a novi kružni tok na ovako frekventnoj dionici će znatno umanjiti gužve i ubrzati protok saobraćaja.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da ovdje nije riječ samo o 11. kružnom toku izgrađenom u posljednje tri godine, već i o projektu koji je trasiran prije 50 godina.

"Ovim kružnim tokom kompletiramo istočnu transverzalu, koja je započeta još sedamdesetih godina prošlog vijeka. Sada od kružnog toka od 'Centruma', završetkom Ulice Ivana Gorana Kovačića, do novog Zelenog mosta imamo pet kružnih raskrsnica, a istočni tranzit spojen saobraćajnim, biciklističkim i pješačkim stazama. Time smo dobili, nekada obilaznicu, a danas praktično jednu gradsku aveniju", kazao je Radojičić.

Dodao je da je riječ o projektu kojim je polovina grada dobila novu okosnicu s bezbjednijim i ubrzanim saobraćajem.

"Srećan sam što smo u ovom mandatu uspjeli da završimo jedan ovako važan projekat. Kružni tokovi postali su jedan od zaštitnih znakova ove gradske administracije, a zapravo riječ je o jednostavnom mehanizmu za poboljšanje kvaliteta saobraćaja", istakao je Radojičić.

Dodao je da je grad za tri godine uradio najviše u RS na poboljšanju saobraćajne infrastrukture.

"Ovom izuzetno frekventnom raskrsnicom, koja se nalazi na ukrštanju magistralnog puta M4 i ulica Ivana Gorana Kovačića i Braće Pišteljića, dnevno 1.100 puta saobraćaju autobusi gradskog i prigradskog prevoza. Svaki minut ili dva prođe po jedan autobus, pa sav ostali teretni, putnički i motorni saobraćaj", rekao je Radojičić.

Nenad Nešić, v.d. direktora JP "Putevi RS", koje je investitor izgradnje ovog kružnog toka, rekao je da veći broj ljudi u gradu znači i veći broj automobila, čime je povećana i frekvencija saobraćaja.

"Cilj je da sa svakim novim projektom olakšamo saobraćaj, a samim tim i kretanje ljudi", rekao je Nešić.

Dodao je da je ovo javno preduzeće raspisalo i tender za izbor izvođača radova za izgradnju Ulice Ivana Gorana Kovačića, čime će novi kružni tok kod "Lesnine" biti povezan s kružnom raskrsnicom kod "Centruma".

"Tender za najpovoljnijeg ponuđača je raspisan 13. jula, a biće otvoren do 28. jula, tako da očekujemo da u izgradnju uđemo do polovine avgusta", kazao je Nešić.

Izgradnja ovog kružnog toka je počela 19. marta, a rok je bio 120 radnih dana od uvođenja izvođača u radove. Ova kružna raskrsnica kod "Lesnine" jedna je od tri planirane koje Gradska uprava radi u saradnji s "Putevima RS" u nastojanju da se smanje gužve na staroj gradiškoj cesti.

Druga treba da bude izgrađena kod škole "Ivan Goran Kovačić" prema Trapistima, a treća kod "Hiperkorta" u Dervišima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije