Gradovi

Krv darivao i gradonačelnik

Krv darivao i gradonačelnik
Foto: Srna | Krv darivao i gradonačelnik

DOBOJ - Kratak rok trajanja doze krvi u frižideru razlog je zbog kojeg se zalihe ove tečnosti u Zavodu za transfuzijsku medicinu u Doboju moraju svakodnevno dopunjavati, čak i kada potrošnja nije velika.

"Nama su uvijek potrebni davaoci krvi, budući da je rok trajanja krvi samo 35 dana, tako da moramo stalno da obnavljamo zalihe. Sve krvne grupe su dobrodošle. Nekada se zna desiti deficit RH negativnih krvnih grupa pošto je samo 15 posto osoba RH negativno. Dolaze ljudi koji dobrovoljno daju krv i oni koji namjenski daju za nekog pacijenta. Davaoci su uvijek dobrodošli", kaže dr Božidar Slavujević, transfuziolog u ovom zavodu.

Tokom proteklih praznika potrošnja krvi nije bila veća nego ostalim danima, navodi Slavujević, zalihe su trenutno na zadovoljavajućem nivou, a tome su doprinijele i akcije organizovane u Modriči i Brodu.

Zalihe dragocjene tečnosti koja se koristi za potrebe pacijenata ovdašnje bolnice "Sveti apostol Luka", u kojoj se zbrinjavaju stanovnici desetak lokalnih zajednica, popravilo je i šezdesetak davalaca iz Doboja.

"Trideset puta sam dao krv. Drago mi je ako mogu pomoći nekome. Pet godina već podržavam organizovanu akciju dobrovoljnog davanja krvi i prisustvujem joj, redovno tada dajem krv", priča Aleksandar Stojanović, dok Dragan Anđelić ističe da je dobrovoljni davalac već duže vrijeme, a krv je dosad dao više od 15 puta.

"Na poziv prijatelja već sam davao krv", kaže gradonačelnik Boris Jerinić, koji se, nakon što je od dr Slavujevića dobio zeleno svjetlo, pridružio ostalim davaocima i jednu dozu ustupio Zavodu za transfuzijsku medicinu.

"Dajem krv po potrebi, kada neko od prijatelja ili poznanika zove, kada je nekome potrebno... Znam da je malo teže sebe natjerati, da se jednostavno pokrene čovjek, ali svakako ove akcije treba svi da podržimo. Dosad sam već 12-13 puta dobrovoljno dao krv. Hvala Bogu još je nisam primao. Ja sam A pozitivna, dosad nikada nisam vraćen na Transfuziji, svaki put nakon pregleda ljekara mogao sam da dam krv", izjavio je Jerinić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije