Gradovi

"Kult Nemanjića" okupio Petrovčane svih generacija

"Kult Nemanjića" okupio Petrovčane svih generacija
Foto: N.N. | "Kult Nemanjića" okupio Petrovčane svih generacija

BOSANSKI PETROVAC - Predavanja u okviru projekta "Kult Nemanjića kroz vijekove" održana su sinoć u Domu kulture u Bosanskom Petrovcu, u organizaciji Kulturno umjetničkog društva mladih "Grmeč" iz Drinića i okupili su stotinjak Petrovčana svih generacija.

Ovom događaju prisustvovali su i načelnici opština Bosanski Petrovac i Petrovac-Drinić Dejan Prošić i Milan Grbić, te episkop bihaćko Petrovački Sergije sa sveštenstvom.

Oni su imali priliku da čuju tri predavanja koja su se odnosila na "Istorijski značaj srpskih pravoslavnih manastira", zatim predavanje "O pismenosti i književnosti kod Srba", kao i predavanje na temu "Osam vijekova svetosavlja - uloga i značaj Savine prosvjetiteljske misije u istoriji srpskog naroda".

Predavanja su održali Borivoje Milošević, vanredni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, Dragan Dragomirović, rukovodilac biblioteke Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, te Predrag Vujić, profesor pravoslavne vjeronauke.

Pored toga, u okviru ovih predavanja upriličena je i promocija publikacije "Poruke iz svetosavske prošlosti: mala čitanka o istoriji i duhovnosti srpskog naroda", čiji je urednik Boško Branković, profesor istorije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

"Veoma smo zadovoljni odzivom ljudi na ova istorijska predavanja, jer je sala Doma kulture, kao što ste imali priliku da vidite, bila popunjena. Najvažnije je to da smo na jednom mjestu uspjeli da okupimo ljude svih generacija, a prije svega veliki broj mladih", poručili su organizatori.

Inače, generalni pokrovitelj ovog projekta je Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih polsova Srbije, dok su projekat podržali opštine Bosanski Petrovac i Petrovac-Drinić, zatim Eparhija Bihaćko-petrovačka, Udruženje istoričara RS "Milorad Ekmečić", Udruženje građana "Petrovčani" iz Novog Sada i Zavičajno udruženje "Petrovac" iz Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije