Gradovi

Kultno trebinjsko igralište u novom ruhu

Kultno trebinjsko igralište u novom ruhu
Foto: N.N. | Kultno trebinjsko igralište u novom ruhu

TREBINJE - Na stadionu Osnovne škole "Vuk Karadžić" u trebinjskom naselju Police, koji ujedno predstavlja i jedno od prvih kultivisanih dječjih igrališta i kultno mjesto ovoga naselja, konačno je, pola vijeka nakon što je izgrađen, počela rekonstrukcija.

Akciju rekonstrukcije je pokrenula mlađa grupa stanovnika ovoga naselja još u jeku virusa korona, s maskama na licima, sa željom da očiste stadion, ali su im se kasnije priključili stariji mještani, pa je njihovu inicijativu podržala i sama škola, ali i Gradska uprava, te preduzeće "Hidroelektrane na Trebišnjici".

Iako ne postoji konkretan građevinski projekat, jer stadion i dalje ostaje onakav kakav je, formirana je radna grupa koja je napravila dinamičan plan radova, pa bi posao započet još u junu trebalo da bude okončan do početka ove školske godine.

"Osim betonskog i asfaltnog dijela stadiona koji će se ponovo uraditi, riješen je i problem oborinskih voda koji nas je uvijek pratio, a više neće biti ni ulegnuća koje je godinama  postajalo sve veće zbog slijeganja tla, ugradnjom takozvane plutajuće armirane ploče od 200 metara kvadratnih da bismo ojačali samu podlogu", kaže Aleksandar Vukanović, direktor škole "Vuk Karadžić".

Projekat podrazumijeva i rekonstrukciju tribina oko stadiona, ali i postavljanje rasvjete, kako bi stadion bio funkcionalan i noću za različite sportske i kulturne manifestacije, a pored terena za fudbal i košarku, radiće se i skakališta za skokove udalj, biciklistički poligon i za druge sportove.

Sreća je, dodaje Vukanović, da je inicijativa za obnovu stadiona odmah naišla na podršku iz Gradske uprave, a gradonačelnik Mirko Ćurić kaže da je jedan od prioritetnih zadataka njegove administracije upravo obezbjeđivanje uslova za pravilan rast i razvoj djece i omladine i da će, zajedno sa "Hidroelektranama na Trebišnjici" i JP "Vodovod" uraditi sve da stadion u potpunosti zadovoljava sve propisane kriterijume koji se zahtijevaju od ovakvih objekata.

Nakon što budu urađeni sve potrebne instalacije, podloge i novi asfaltni i betonski slojevi, opjeskariće se i zidovi oko stadiona, a tamo gdje bude potrebna, uradiće se i zaštitna ograda, s tim što bi bilo potrebno instalirati i video-nadzor, čime bi se umnogome povećala bezbjednost ovoga objekta.

Stadion je pušten u rad kada i OŠ "Vuk Karadžić", od kada je, osim za izvođenje fiskulture, koristio i za brojne gradske omladinske manifestacije, ali i kao rekreativno igralište brojnih trebinjskih generacija mladih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije