Gradovi

Kupuju kancelarije da službenici ne završe na ulici

Kupuju kancelarije da službenici ne završe na ulici
Foto: N.N. | Kupuju kancelarije da službenici ne završe na ulici

DOBOJ - Da gradski službenici, činovnici i namještenici ne bi ostali na ulici kada počne rušenje dobojskog administrativnog centra, umjesto kojeg će biti izgrađen novi, lokalna vlast se odlučila za kupovinu 2.000 kvadratnih metara kancelarijskog prostora, u kojem će se građanima privremeno pružati usluge.

Taj kancelarijski prostor planiraju kupiti uskoro, a rušenje postojećeg i početak gradnje novog administrativnog centra se očekuje tokom iduće godine.

"Administrativna služba i načelnici odjeljenja su na različitim lokacijama, samo dva ili tri odjeljenja su u administrativnom centru. Nama je potrebno da smjestimo sve ljude, da sve može da funkcioniše nesmetano, da je u blizini centra grada kako građani ne bi morali mnogo da hodaju", kaže Sanja Vulić, predsjednica Skupštine grada.

Socijalisti su kategorično protiv kupovine poslovnih prostorija, jer je to po njihovom mišljenju bespotrebno.

"Grad je imao poslovne prostore, imao je imovinu koju su prodali. Obično su to kupili ljudi koji su bili bliski skupštinskoj većini, vlasti i sada smo u situaciji da grad više nema te prostore nego treba da kupujemo nove. I šta kada bude izgrađen administrativni centar, šta će onda biti? Ponovo će to opet neko kupiti, a pogađajte ko", rekao je Vedran Gligorić, odbornik SP-a.

Njegov kolega iz PDP-a Slobodan Vasiljević smatra da je iznajmljivanje bolja varijanta.

"Ja sam rekao da razmisle, možda se mogu iznajmiti te prostorije, a ne da ulazimo do šest miliona KM obaveza za kupovinu poslovnih prostora. Kada sam pitao šta ćemo mi poslije s njima, gradonačelnik je rekao: 'Pa eto, napravićemo tu poslovne inkubatore.' I to je pozitivno, ali treba da čekamo - koliko? Dvije-tri godine šta ćemo s privredom", zapitao je Vasiljević.

Vulićeva je odgovorila da nijedan ekonomista neće predložiti iznajmljivanje prostora.

"Kada plaćamo kiriju - bacamo novac, a kada kupimo poslovni prostor biće nam funkcionalan. Kasnije možemo da ga iskoristimo za šta god poželimo kada je u pitanju potreba grada, a u krajnjem slučaju i da ga prodamo po istoj cijeni po kojoj smo ga kupili", poručila je Vulićeva.

Objekat u kojem sada radi gradska administracija građen je pedesetih godina prošlog vijeka i u njemu nisu dobri uslovi za rad, a njegovo rušenje i radovi na novom, poručuje prvi čovjek grada, mogu se očekivati tokom sljedeće godine.

"Trebaju nam glavi projekat i predračun. Očekujem da će do kraja godine sva ta procedura da se završi. Tu imamo rušenje postojećeg objekta pa izgradnju novog, lokalitet je isti gdje je sada Gradska uprava, a rokovi nas vežu za zakone o javnim nabavkama i mi ćemo to sprovesti. Očekujem krajem ljeta da već imamo svu potrebnu dokumentaciju kako bismo mogli krenuti u izgradnju", izjavio je gradonačelnik Boris Jerinić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije