Gradovi

Lako do čelnika Vijeća, teško do gradonačelnika Mostara

Lako do čelnika Vijeća, teško do gradonačelnika Mostara
Foto: Andolija/Arhiva | Lako do čelnika Vijeća, teško do gradonačelnika Mostara

MOSTAR - Izbor rukovodstva Gradskog vijeća Mostar, bar prema izjavama političkih aktera u gradu na Neretvi, trebalo bi da ide lako, dok će izbor gradonačelnika biti teži s obzirom na to da nijedna stranka, odnosno HDZ, Koalicija za Mostar i BH blok, ne odustaje od svojih kandidata za to mjesto.

Podsjećamo, CIK BiH je u utorak potvrdio rezultate za Gradsko vijeće grada na Neretvi, nakon čega slijedi izbor Gradskog vijeća, a potom i gradonačelnika. Svi kažu da treba da se što prije sazove konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća kako bi se izabrali njeni rukovodioci, a nakon toga ući u izbor gradonačelnika. 

Mario Kordić, novoimenovani vijećnik HDZ-a i kandidat za gradonačelnika ispred ove stranke, za "Nezavisne" kaže da ta partija očekuje poziciju prvog čovjeka Mostara jer je pobjednik na ovim izborima.

"Imamo puni legalitet na izbor gradonačelnika. Znamo kakva je procedura. Kandidat za gradonačelnika može biti svako od nas 35 vijećnika. Licitiraće se imenima. Očekujem fer borbu i da će biti izabran najbolji od nas. Što se tiče Gradskog vijeća, predsjednik će biti onaj sa najviše glasova iz klubova, a ukoliko se iz istog naroda izabere predsjednik Vijeća, gradonačelnik mora biti iz drugog naroda jer je tako po Statutu grada", kazao je Kordić.

Nataša Jekić, novoimenovani vijećnik iz Koalicije za Mostar, za "Nezavisne" ističe da je njihov kandidat Zlatko Guzina.

"Vrlo je nezahvalno u gradu Mostaru prognozirati ko bi mogao biti gradonačelnik, a ko predsjednik Gradskog vijeća", istakla je ona.  Naglasila je da Mostar vapi, ne za statistikom i time ko će biti na poziciji gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća, nego da se krene s radom i da se skine mračna zavjesa s ovog grada.

Arman Zalihić, novoimenovani vijećnik BH bloka, za "Nezavisne" ističe da će novi gradonačelnik biti onaj ko sakupi 18 ruku.

"To niko ne zna prije pregovora i samog glasanja. Već se ušlo u pregovore političkih stranaka i tada će se moći razgovarati o imenima", kaže Zalihić.

Dodaje da BH blok još nema zvaničnog kandidata za gradonačelnika i da će politički subjekti koji čine ovaj blok razgovarati na tu temu.

"Nemam ništa protiv da to bude koleginica Irma Baralija", rekao je Zalihić.

On kaže da se rukovodstvo Gradskog vijeća Mostara bira drugačije nego gradonačelnik, te da će svaki klub naroda dati svog kandidata, onog koji bude imao najviše glasova u tom klubu. 

"Onaj koji dobije najviše glasova - taj je predsjednik Vijeća, a druga dva su zamjenici", rekao je Kordić.

Konstituirajućom sjednicom Gradskog vijeća predsjedavaće najstariji vijećnik i on dolazi iz HDZ-a, a to je Tomislav Primorac.

"Iskreno se nadam da će kolega Primorac brzo zakazati sjednicu i da će se to desiti u dan-dva i hronološki uraditi kako ide", rekla je Jekićeva.

Kordić po pitanju Gradskog vijeća kaže da je jedina ispravna stvar da vijećnici što prije moraju sjesti u klupe i početi raditi jer građani grada

Mostara nakon 12 godina ne treba da imaju dodatna čekanja.

"Ljudi su nas birali da vodimo grad i napravimo pomake", kazao je Kordić.

Podsjećamo, izbori u Mostaru su održani 20. decembra prošle godine, kada su Mostarci mogli nakon 12 godina da ponovo biraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije