Gradovi

Lani deminirano oko četiri miliona metara kvadratnih

Lani deminirano oko četiri miliona metara kvadratnih
Foto: N.N. | Lani deminirano oko četiri miliona metara kvadratnih

TUZLA - Na području Tuzlanskog kantona prošle godine nije zabilježena nijedna minska nesreća iako se još kao sumnjiva površina vodi oko 78 miliona m2 ili 2,8 odsto od ukupne površine kantona.

Prošle godine deminirana je površina od oko četiri miliona metara kvadratnih i to su do sada najveći rezultati od 1996. godine, od kada se radi deminiranje, rečeno je na jučerašnjoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona.

Na deminiranju su radili timovi A i B Federalne uprave civilne zaštite i Oružane snage te domaće i strane profesionalne agencije koje se bave deminiranjem. Gradačac, Kalesija i Lukavac prednjačili su u deminiranju prošle godine.

"Zahvaljujući i tome što su iz vlastitih sredstava obezbijedili sredstva za to, jer deminiranje se vrši isključivo donatorskim sredstvima stranih ambasada. Sve one opštine koje iz svog budžeta obezbijede sredstva pri odabiru projekta dobijaju veći broj bodova", pojasnio je Zoran Jovanović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla te apelovao i na druge opštine i gradove da izdvajaju sredstva za deminiranje.

Prednost su imali projekti kojima su stvarani uslovi za povratak izbjeglog i raseljenog stanovništva i život u sigurnom okruženju, kao i deminiranje infrastrukturnih objekata i poljoprivrednih površina. Novom metodom deminiranja ubrzan je proces deminiranja i "oslobađanja" velikih površina od mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Postavljeno je i dvije hiljade novih limenih znakova mina kao upozorenje, ali oni često bivaju ukradeni te građani dolaze u opasnost ulazeći u neobilježeno minsko područje. Inače, na području ovog kantona proteklih godina smrtno su stradale 122 osobe od mina.

"I to uglavnom svjesno ulazeći u minirana područja i pored znakova, prvenstveno radi lova i sječe šume. Apelujem na građane da se pridržavaju upozorenja", kazao je Jovanović te naglasio da je uništeno blizu 6.000 minskoeksplozivnih i neeksplodiranih ubojitih sredstava. Za ovu godinu planirano je metodom čišćenja deminiranje oko 120.000 m2, a metodom tehničkog izviđanja 2,2 miliona m2. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije