Gradovi

Pratite nas na Google news

Lani deminirano oko četiri miliona metara kvadratnih

Lani deminirano oko četiri miliona metara kvadratnih
Foto: N.N. | Lani deminirano oko četiri miliona metara kvadratnih
Nataša Tadić

TUZLA - Na području Tuzlanskog kantona prošle godine nije zabilježena nijedna minska nesreća iako se još kao sumnjiva površina vodi oko 78 miliona m2 ili 2,8 odsto od ukupne površine kantona.

Prošle godine deminirana je površina od oko četiri miliona metara kvadratnih i to su do sada najveći rezultati od 1996. godine, od kada se radi deminiranje, rečeno je na jučerašnjoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona.

Na deminiranju su radili timovi A i B Federalne uprave civilne zaštite i Oružane snage te domaće i strane profesionalne agencije koje se bave deminiranjem. Gradačac, Kalesija i Lukavac prednjačili su u deminiranju prošle godine.

"Zahvaljujući i tome što su iz vlastitih sredstava obezbijedili sredstva za to, jer deminiranje se vrši isključivo donatorskim sredstvima stranih ambasada. Sve one opštine koje iz svog budžeta obezbijede sredstva pri odabiru projekta dobijaju veći broj bodova", pojasnio je Zoran Jovanović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla te apelovao i na druge opštine i gradove da izdvajaju sredstva za deminiranje.

Prednost su imali projekti kojima su stvarani uslovi za povratak izbjeglog i raseljenog stanovništva i život u sigurnom okruženju, kao i deminiranje infrastrukturnih objekata i poljoprivrednih površina. Novom metodom deminiranja ubrzan je proces deminiranja i "oslobađanja" velikih površina od mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Postavljeno je i dvije hiljade novih limenih znakova mina kao upozorenje, ali oni često bivaju ukradeni te građani dolaze u opasnost ulazeći u neobilježeno minsko područje. Inače, na području ovog kantona proteklih godina smrtno su stradale 122 osobe od mina.

"I to uglavnom svjesno ulazeći u minirana područja i pored znakova, prvenstveno radi lova i sječe šume. Apelujem na građane da se pridržavaju upozorenja", kazao je Jovanović te naglasio da je uništeno blizu 6.000 minskoeksplozivnih i neeksplodiranih ubojitih sredstava. Za ovu godinu planirano je metodom čišćenja deminiranje oko 120.000 m2, a metodom tehničkog izviđanja 2,2 miliona m2. 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Pronašli smo posao iz snova!

Marketing tim / 20.02.2020 15:19

Prošle godine svi ljubitelji spavanja imali su priliku da se prijave za posao iz snova. Pozvali smo ih da dođu u naše trgovine, spavaju na Dormeo madracu i jastuku i budu plaćeni za to! Kampanja čiji je cilj bio istaknuti važnost kvalitetnog sna, pokazala je izvanredan uspjeh – posao iz snova proveden je u 20 zemalja s nevjerovatnih 70 000 prijava. Zaposlili smo čak 52 spavalice širom Europe koje su uspješno obavile posao iz snova.

Ove godine ponavljamo ovaj sjajni oglas!

Zaradite 500 KM za 4 sata spavanja!

Nakon ogromnog uspjeha iz prethodne godine, Dormeo ® je odlučio ponovo objaviti oglas za posao iz snova. Ove godine tražimo spavalice koje žele spavati 4 sati i za to će im biti plaćeno 500 KM.

13. marta 2020. godine, organizujemo poseban događaj Dormeo ®  Dan Spavanja, povodom Svjetskog dana spavanja, kada će najkreativniji učesnici konkursa  spavati na odabranoj lokaciji u udobnosti Dormeo proizvoda. Pobjednik će pored plate od 500 KM dobiti i nezaboravno iskustvo te saznati šta je najvažnije za miran i kvalitetan san.

Konkurs za posao je otvoren do 06.03.2020. godine.

Ovom kampanjom Dormeo ® povodom Svjetskog dana spavanja želi podići svijest o važnosti kvalitetnog sna, te njegovom neprocjenjivom utjecaju na naše tijelo i um.  Također, kako bismo imali miran i kvalitetan san potrebno je osigurati najbolje okruženje za spavanje.  Tokom noći se opuštamo i regeneriramo, ali samo kada spavamo na pravim proizvodima koji pružaju optimalnu podršku i osjećaj udobnosti. Spavanje je posao, a sada može postati posao iz snova.

Prijavite se za posao iz snova na www.spavalica.ba

Što se događa kada spavate?

Mislite da vaše tijelo jednostavno ne radi ništa kada spavate, da ste potpuno neaktivni? Istina je da vaše tijelo i um obavljaju pravi posao dok spavate! Oni rade cijelu noć kako bi ostali uravnoteženi i zdravi - vaše misli i tjelesne funkcije usporavaju, ćelije vašeg mozga se odmaraju od dnevnih aktivnosti i vrijeme je za oporavak. Tokom dubokog sna vaše tijelo obnavlja mišiće, organe i ostale ćelije, jača vaš imunološki sistem, bori se protiv infekcija i još mnogo toga. S druge strane, nedostatak sna predstavlja brojne zdravstvene rizike, od simptoma depresije, visokog krvnog pritiska i migrene. Spavanje i zdravlje su usko povezani, a stručnjak za san, Dormeo ® želi edukovati što više ljudi o kvalitetnom snu i koliko je usko povezano sa našim zdravljem. Kada se kvalitet sna poboljša, poboljšava se i kvalitet života.

Postanite Dormeo ® spavalica

Dormeo ® je jedan od vodećih brendova i Dormeo proizvodi predstavljaju sinonim za kvalitetan san. Naš je cilj ponuditi kupcima sve što im je potrebno za poboljšanje kvalitete spavanja i života, od A do Zzz, a također ih edukovati o tome kako se njihovo zdravlje može promijeniti na bolje sa spavanjem. To je tako jednostavno. Dormeo je vaš stručnjak za san koji vam nudi da na jednom mjestu pronađete sve što vam je potrebno za mirne snove. Od odabira pravih letvica za krevet, do madraca ili nadmadraca koji se prilagođavaju svakoj osobi, pa sve do jastuka i prekrasnih posteljina koje će vašu spavaću sobu pretvariti u oazu elegancije po vašem ukusu.

Dormeo ® je vaš stručnjak za spavanje na jednom mjestu i potpuno rješenje za miran i kvalitetan san na koje možete računati.

Prijavite se za posao iz snova na www.spavalica.ba

Najčitanije