Gradovi

Liturgija i cvijeće umjesto velikog sabora kod Trebinja

Liturgija i cvijeće umjesto velikog sabora kod Trebinja
Foto: N.N. | Liturgija i cvijeće umjesto velikog sabora kod Trebinja

TREBINJE - Umjesto višedecenijskog velikog narodnog sabora na Zubačkim Ublima, kod Trebinja, danas je služena samo sveta liturgija u Crkvi Svetog despota Stefana, gdje su predstavnici gradskih vlasti i mještana sa sveštenstvom prelomili slavski kolač, nakon čega je položeno cvijeće na spomenik tamošnjem vojvodi Luki Vukaloviću.

"Bez obzira na aktuelnu situaciju, mi smo se okupili kod ovog hrama, vjerujući da se ni u jednoj, pa ni u ovoj našoj crkvi nećemo zaraziti, ali sabor nismo održali, kako bismo se ipak pridržavali propisanih mjera, a, nadam se, naoružani i strpljenjem, kako nam je i danas propovijedao otac Isaije na ovoj liturgiji", rekao je gradonačelnik Mirko Ćurić.

On je rekao da ga raduje činjenica što je, i pored epidemiološke situacije, na liturgiju ipak došao neznatan broj stanovnika Crne Gore, koji su ranije sa Hercegovcima ovdje dolazili autobusima i ostajali po tri dana, ali izrazio i nadu da ova tradicija neće biti prekinuta.

"Važno je da smo ipak okupljeni i da ne zaboravljamo ništa što se u prošlosti dešavalo na ponos i Hercegovaca i Crnogoraca, jer su to tekovine za koje su nam se i očevi i djedovi borili, a mi ćemo ih prenositi svojoj djeci", kazao je Ćurić, naročito ističući ponos zbog stvaranja Republike Srpske.

Poželivši da generacije koje nisu ratovale i ne dočekaju da im se to desi, ali da se za RS mogu i moraju boriti na drugi način, ostajući jedinstveni, gradeći uvijek nešto novo i ostajući u svojoj otadžbini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije