Gradovi

Ljepote podvodnog svijeta uhvatili okom kamere

Ljepote podvodnog svijeta uhvatili okom kamere
Foto: N.N. | Ljepote podvodnog svijeta uhvatili okom kamere

TUZLA - Podvodna fotografija je veoma zahtjevna, ali sve je više onih koji žele istražiti podvodni svijet, a tu aktivnost promoviše Eko-ronilačka grupa invalida iz Lukavca, koja je proteklog vikenda organizovala Međunarodni kup u podvodnoj fotografiji na jezeru Kop Šićki brod u Tuzli

Oko 50 fotografa iz Lukavca, Tuzle, Sarajeva, Sanskog Mosta, Prijedora, Šamca, Bijeljine, Sombora, Novog Sada, Beograda i Bele Crkve takmičilo se u kategorijama kompakt i DSLR aparati. U kategoriji DSLR aparata u ukupnom plasmanu najbolji je bio Miloš Prelević iz Novog Sada, a u kategoriji kompakt aparata Jovan Petrovski iz Bele Crkve. U ekipnom plasmanu najuspješniji su bili članovi Ronilačkog kluba "Roniti se mora" Bela Crkva.

"Konstantan je dotok vode, nebitno koje je godišnje doba i voda je izuzetno bistra i pogodna za podvodnu fotografiju. Naše aktivnosti, ronjenje, obuke i kursevi vezani su za ovo jezero. Ono što sve oduševljava goste je bistrina vode. Ronili smo u rijekama i jezerima širom BiH, ali na ovako bistru vodu nismo naišli", pojasnio je Bilal Šarić iz Eko-ronilačke grupe invalida Lukavac.

U pomenutom jezeru fotografi su do sada zabilježili štuke, crne somiće, lipljene, šarane, vodene zmije, bjelouške, ribarice... Međutim, to nije lako, ispričao nam je član žirija takmičenja Adnan Drnda, svjetski priznati podvodni fotograf iz Sarajeva, koji ima bogato iskustvo kada je u pitanju fotografisanje vodene flore i faune.

Prvo morate biti ronilac, a potom fotograf pa uskladiti te dvije sposobnosti.

"Morate napraviti balans opreznosti i osiguranja kao ronilac i sve one kvalitete koje imate kao fotograf. Gledajući fotografske razlike između podvodne i kopnene fotografije, glavna je upravljanje svjetlošću i bojama. Nakon dva ili tri metra vode, mi gubimo spektar boja. Gubimo crvenu, narandžastu i žutu boju. Sve nam je zeleno i plavo i onda moramo vratiti te boje", pojašnjava Drnda.

Vraćanje boje podvodni fotografi postižu vještačkom svjetlošću kontinuirano ili fleševima, odnosno baterijama i lampama.

"Osim vraćanja boja kakve jesu, moramo raditi balans ambijentalne i vještačke rasvjete. Sva mudrost je upravo u upravljanju svjetlošću", naglašava on.

Osim ronilačkih sposobnosti, boce s kisikom, peraja, opreme i specijalnih termo-odijela, potrebni su i posebni fotoaparati.

"Kamera Gopro koju koristim je vrlo jednostavna za rukovanje. Ima ručke sa lampama koje su potrebne da osvijetle mjesta pod vodom gdje je mračno. Ona se razlikuje od DSLR aparata, koji su složeniji za upotrebu jer se moraju podešavati", pojašnjava Mirza Tahirović, član Kluba vodenih sportova Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije