Gradovi

MUP USK: Cilj - stabilizacija situacije

MUP USK: Cilj - stabilizacija situacije
Foto: Arhivska fotografija | MUP USK: Cilj - stabilizacija situacije

BIHAĆ - MUP Unsko-sanskog kantona izjasniće se o zahtjevima građana Bihaća da u naredna dva dana zaustavi dolazak novih migranata i radiće isključivo u skladu sa zakonom, s ciljem da se situacija stabilizuje, rekla je portparol kantonalnog MUP-a Snežana Galić.

"MUP će se oglasiti saopštenjem za javnost čim se stvari donekle stabilizuju.

Osnovni zadatak policije je sigurnost građana i njihova potpuna zaštita. S druge strane, naravno da ćemo štititi i migrantsku populaciju i sve ćemo učiniti da ne dođe do bilo kakve eskalacije stanja na području grada Bihaća", rekla je Galićeva za portal "Kliks".

Od početka godine u Unsko-sanskom kantonu evidentirano je oko 10.500 migranata, ali su njihovi dolasci intezivirani u avgustu i septembru, kada ih je došlo oko 5.000.

Iz MUP-a Unsko-sanskog kantona su istakli da većina migranata nema nikakvih dokumenata, a mnogi od njih se čak prvi put prijavljuju u Bihaću.

Sa povećanim brojem migranata, došlo je i do povećanja broja krivičnih djela, posebno u Bihaću, gdje je do sada evidentirano 53.

Mnogi od prekršilaca zakona ne mogu biti izmješteni u prihvatne centre u Sarajevu zbog nedostatka smještajnih kapaciteta.

Osim toga, iz MUP-a Unsko-sanskog kantona su istakli da su do sada bilježili i slučajeve da se osobe koje su dobile rješenje o protjerivanju iz BiH ponovo vraćaju u ovaj kanton.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije