Gradovi

Malešević u Prijedoru: Ministarstvo će podržati izgradnju koncertne sale

Malešević u Prijedoru: Ministarstvo će podržati izgradnju koncertne sale
Foto: Srna | Malešević u Prijedoru: Ministarstvo će podržati izgradnju koncertne sale

PRIJEDOR - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je večeras da će ovo ministarstvo podržati projekat izgradnje koncertne dvorane i nekoliko učionica koje bi bile dobijene nadogradnjom postojećeg objekta Muzičke škole "Savo Balaban" u Prijedoru.

Malešević, koji je večeras prisustvovao godišnjem koncertu učenika ove škole, rekao je da Muzička škola "Savo Balaban" u Prijedoru ima čime da se pohvali, jer su njeni učenici sa mnogih takmičenja, pa i evropskih, donijeli značajna priznanja, što je odraz kvalitetnog rada.

"Ono što je problem ove škole to je svakako prostor, jer su ga oni prerasli. Ovo večeras je promocija jedne koncertne dvorane koja bi trebala da se gradi", rekao je Malešević.

On je dodao da će Ministarstvo podržati pomenuti projekat i da se nada da će se do iduće godine uspjeti nešto napraviti da ova škola dobije adekvatne uslove za rad.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je novinarima da je na večeršnji koncert došla više kao bivši učenik ove škole, a manje kao ministar.

"U sjećanju su mi naše radosti u vrijeme ovakvih koncerata i posebno mi je drago što je ta praksa završnih koncerata u ovoj školi ponovo zaživjela i ovo je jedan od najljepših poklona gradu", rekla je Rešićeva.

Kada je riječ o ideji za novu koncertnu dvoranu, Rešićeva je istakla da u toj priči treba još dosta planiranja.

"Mislim da je ovo jedna dobra ideja za koju slijedi dosta ozbilnih koraka. Došlo je vrijeme da se i ta priča pokrene i mi ćemo svaki mudar i pametan korak u tom pravcu podržati", rekla je Rešićeva.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković kaže da je večerašnji koncet kruna ove uspješne školske godine.

"Oni ovim koncertom žele da se predstave sugrađanima i gostima i da javno izraze želju o kojoj se već razgovara, a to je koncertna dvorana koja nedostaje i učenicima, ali i gradu", rekao je Đaković.

On je dodao da je to tema o kojoj će se u skorijoj budućnosti aktivno razgovarati, te da se nada da će i resorno ministarstvo podržati ovu aktivnost. "Uz njihovu podršku i grad bi se uključio iz svog kapaciteta kako bi ova škola dobila novi prostor", istakao je Đaković.

Direktor Muzičke škole "Savo Balaban" Aljoša Novaković izjavio je da je ovaj koncert bio kruna godišnjeg rada i prilika da se predstave svi uspjesi škole i njenih učenika.

"Koncert je bio posebnog karaktera jer su nastupale sve sekcije - orkestri harmonika i gitara, gudački orkestar, pop sekcija, kamerni ansambli i horovi osnovne i srednje škole. Predstavili su se kompozicijama različitih karaktera", naveo je Novaković.

On je potvrdio da je koncert bio u funciji promocije ideje o dogradnji objekta škole i to izgradnjom koncertne sale i novog učioničkog prostora.

Godišnji koncet večeras je održan u sali prijedorskog pozorišta.

"Ponosan sam na sve učenike, posebno na one koji su ostvarili mega uspjeh, a to su pijanisti učinili u Parizu. Ujedno sam ponosan i na kvalitetan nastavni kadar", rekao je Novaković i naveo da je ove školske godine upisano 365 učenika.

Muzička škola u Prijedoru osnovana je 1955. godine pod nazivom Niža muzička škola. Od 1959. godine nosi naziv Škola za osnovno muzičko obrazovanje, a od 1994. godine proširuje djelatnost na srednje muzičko obrazovanje i mijenja naziv u Srednja i osnovna muzička škola Prijedor.

Od školske 2009/2010. godine škola nosi naziv Muzička škola "Savo Balaban" Prijedor, po jednom od njenih osnivača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije