Gradovi

Pratite nas na Google news

"Mali svijet" za mališane u Lukavcu

"Mali svijet" za mališane u Lukavcu
Foto: N.N. | "Mali svijet" za mališane u Lukavcu
Nataša Tadić

LUKAVAC - Moderan i potpuno funkcionalan centar "Mali svijet" za djecu s poteškoćama u razvoju otvoren je danas u lukavačkom naselju Bistarac.

Centar će primati ukupno 130 mališana.

"Ovdje se sa djecom radi multidisciplinarni pristup, gdje su uključeni defektolozi svih usmjerenja, psiholozi, pedagozi, socijalni radnici. Djeca na jednom mjestu imaju sve vrste terapija koje su im potrebne da bi dostigla svoj najveći nivo funkcionalnosti", rekla je Amra Fatušić, predsjednica Udruženja "Mali svijet" Lukavac, te je naglasila da je rani tretman ključ uspješnosti.

Centar za ranu intervenciju veoma je bitan za ranu detekciju i rehabilitaciju, te pružanje podrške djeci s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima.

U Udruženju "Mali svijet" Sabina Mulajusufović, majka iz Gračanice, našla je podršku i utjehu koja je izostala svugdje drugo.

"Da nije bilo ovog udruženja, moj Emin ne bi uspio sigurno. Ovo što je otvoreno za svu će djecu predstavljati puno. Emin pohađa treći razred osnovne škole i odličan je đak, sve zahvaljujući ovom udruženju. Ovo nije mali svijet, ovo je veliki svijet za mene i ovdje smo samo uspjeli", kazala je ova majka.

Kampanju za prikupljanje sredstava "Budi mali svijet" prošle godine pokrenula je organizacija "World Vision BiH" u partnerstvu s "Rotary Clubom BiH" i Udruženjem "Mali svijet" iz Lukavca i trajala je 300 dana.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije