Gradovi

Mališani se pripremaju za najljepše đačko doba

Mališani se pripremaju za najljepše đačko doba
Foto: Sanja Čakarević | Mališani se pripremaju za najljepše đačko doba

DOBOJ - Prije nego što u septembru sjednu u školske klupe, stotinak mališana koji su odrasli sa bakama, dekama i tetama pripremaće se do kraja maja u predškolskoj ustanovi "Majke Jugovića" za najljepše, đačko doba.

"Najprije radimo na socijalizaciji djece, da se naviknu oni na nas, kao i mi na njih, da se međusobno druže, upoznaju, stiču nova prijateljstva. Radimo upoznavanje osnovnih oblika, prepoznavanje slova, učimo brojeve, učimo da brojimo, prelazimo sve osnovne stvari kako bismo ih pripremili za polazak u školu. Na kraju budemo izuzetno zadovoljni jer djeca onda u školi lakše prihvate obaveze", rekla je Nikolina Ilić, vaspitač.

Iako je pripremni program za polazak u školu tek na početku, roditelji i njihovi mališani su zadovoljni.

"Naučila sam neke pjesmice, igramo se. Nismo do sada učili slova, ni brojeve, ali smo brojali drugare koliko ih imamo. Ima nas ukupno u svakoj grupi po 35", kazala je petogodišnja Sofija.

"Biće dosta značajno da se djeca malo oslobode, da se upoznaju dok ne krenu u septembru u prvi razred. Zadovoljni smo tetama. Kažu da im je lijepo, ne žale se, svaki dan samo pitaju kada će ići, spreme se sat, dva ranije i čekaju. Svaki dan nešto novo nauče", rekao je Simo Stjepanović.

"Ja smatram da je ovo od velikog značaja za onu djecu koja nisu bila u mogućnosti da idu u vrtić. Zadovoljni smo i starijim djetetom koje je išlo", naveo je Goran Panić.

Pripremni program je besplatan, finansira ga Ministarstvo prosvjete i kulture RS, traje tri mjeseca i pohađaju ga mališani koji nisu išli u vrtić.

"Bilo je prijavljeno 106, a pojavilo se do sada 96 mališana. Raspoređeni su u tri vaspitno-obrazovne grupe sa tri diplomirana vaspitača, koji svaki dan po tri časa u periodu od 16 do 19 rade sa njima i pripremaju ih kako bi im polazak u školu bio što bezbolniji i lakši", izjavila je Anđelka Kuzmić, direktorica JPU "Majke Jugovića".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije