Gradovi

Manifestacija u Doboju: Pojas glavu čuva

Manifestacija u Doboju: Pojas glavu čuva
Foto: N.N. | Manifestacija u Doboju: Pojas glavu čuva

DOBOJ - Dekan Saobraćajnog fakulteta u Doboju Zoran Ćurguz, prvi je ušao u simulator prevrtanja vozila te učesnicima manifestacije Dan bezbijednosti saobraćaja RS, pokazao zašto je bitno tokom vožnje vezati pojas.

„Jedan veoma ružan osjećaj kada gravitacija djeluje na vašu glavu, kada je glava dole, ali bože moj, bitno je da se veže pojas, jer zakon inercije odnosno gravitacije i Isak Njutn neće vam oprostiti“, rekao je Ćurguz.

Upravo nevezivanje pojasa na zadnjem sjedištu, jedan je od najvećih problema u našem saobraćaju, a statistika pokazuje da samo 29 procenata putnika to čini, što je kažu stručnjaci malo, jer na tom sjedištu najčešće sjede djeca i mladi do 20 godina.

Brojke za vozače i suvozače su znatno povoljnije. Naime, 83 procenta vozača i 81 procenat suvozača veže pojas kada sjedne u automobil.

„Poređenja radi, 2000. godine, upotreba sigurnosnog pojasa u RS je bila na nivou statustičke greške, svega 1,7 procenat“, kaže Ranko Babić, generalni sekretar AMS RS.

Koliko je pojas bitan uvjerio se i Vladimir Marković, zamjenik gradonačelnika Doboja, koji se oprobao na kosoj ravni.

„Pri brzini od 10 kilometara na sat ne možete vjerovati da vam se svi organi pomjere u tijelu. Treba vam nekoliko sekundi kada izađete sa kose ravni da dođete sebi da se sve ono što se pomjerilo posloži polako, takav je osjećaj“, pojasnio je Marković.

Druga opasnost na putu je upotreba mobilnih telefona, a zvanični podaci kažu da svaki šesti vozač automobila telefonira u vožnji, svaki deseti kamiondžija ne ispušta telefon iz ruku dok vozi, a to isto čine i četiri od stotinu vozača autobusa.

Resorni ministar kaže da je vozač, ali do sada nije imao negativnih iskustava. Na naše pitanje šta ga najviše nervira u saobraćaju, odgovara.

„U saobraćaju najviše me nerviraju ljudi koji imaju tu nasilničku vožnju i koji nekontrolisano upravljaju vozilom ne mareći za ostale učesnike“, izjavio je Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije