Gradovi

Manje migranata na ulicama

Manje migranata na ulicama
Foto: N.N. | Manje migranata na ulicama

BIHAĆ - Migranata je uočljivo manje na ulicama Bihaća otkako je prije nekoliko dana pokrenuta akcija njihovog izmještanja iz gradskog područja, gdje su boravili u nelegalnom smještaju, na lokalitet Vučjak, gdje je organizovan privremeni prihvatni centar.

Pomenute aktivnosti provode pripadnici Kantonalne uprave inspekcije USK u saradnji s policijom, a dosad je otkriveno preko 400 migranata i prebačeno na Vučjak. U policiji kažu da je ova akcija, kako izgleda, pokolebala migrante i da ih u posljednjih nekoliko dana stiže manje na područje Unsko-sanskog kantona. "U proteklom periodu samo ih je talgo vozom dolazilo oko 150 dnevno, a sada se taj broj smanjio za tri puta. Također, oko 200 migranata iz centra Vučjak dobrovoljno je napustilo Unsko-sanski kanton jer su bili nezadovoljni uslovima boravka", kaže portparol policije USK Ale Šiljdedić.

U Inspekciji navode kako se kontrola nelegalnih smještaja za migrante nastavlja i da se vlasnicima objekata izriču novčane kazne od 300 do 2.000 maraka.

"Uslovi boravka u većini objekata su katastrofalni, dovoljno je samo reći kako smo zatekli i takve smještaje gdje je stotinu ljudi boravilo u prostoru od svega tridesetak kvadratnih metara, gdje su bili poslagani poput sardina. Čim se ti prostori isprazne, vrši se deratizacija i dezinfekcija. Dosad smo nelegalnim vlasnicima izrekli kazne u iznosu od oko 60.000 maraka", kaže kantonalni inspektor Sadik Alagić.

Prema njegovim riječima, ako se uzme u obzir da su pojedini vlasnici po jednom migrantu za smještaj uzimali i po 10 eura dnevno, očigledno je da se radi o velikim zaradama.

Alagić je istakao kako će se, čim se završe aktivnosti na području Bihaća, inspektori uputiti u Veliku Kladušu, gdje je situacija također teška.

U međuvremenu, migranti koji su smješteni na lokalitetu Vučjak kažu da borave u veoma teškim uslovima i da im policija ne dopušta da napuštaju centar. Ističu da su higijenski uslovi katastrofalni te se plaše mogućeg izbijanja zaraza. To brine i direktoricu Doma zdravlja u Bihaću Jasminku Ljubijankić, koja kaže da novi prihvatni centar za migrante sa sobom donosi i niz novih problema. Ministarstvo zdravstva od samog početka upozorava da je to apsolutno neprihvatljiva lokacija s higijensko-epidemiološkog stanovišta.

Sekretar Crvenog krsta Bihaća Selam Midžić kaže da na Vučjaku trenutno boravi između 650 i 700 migranata i da taj broj raste kako se dovoze nove grupe iz Bihaća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije