Gradovi

Medicinari ostali kratkih rukava, najavljuju generalni štrajk

Medicinari ostali kratkih rukava, najavljuju generalni štrajk
Foto: ilustracija | Medicinari ostali kratkih rukava, najavljuju generalni štrajk

BIHAĆ - Iako je prije nešto više od mjesec dana potpisan novi kolektivni ugovor u zdravstvu Unsko-sanskog kantona, koji predviđa značajno povećanje primanja medicinarima, njegova primjena još nije započela.

Zbog toga je izraženo nezadovoljstvo zaposlenih u sektoru zdravstva pa su u Domu zdravlja Bihać radnici održali polusatni štrajk upozorenja te najavili generalni štrajk ukoliko se njihova primanja odmah ne usklade s novim kolektivnim ugovorom. 

Ekrem Tutić, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstvenih radnika u ovoj ustanovi, kaže kako nije ispunjeno ni obećanje da će im se retroaktivno isplatiti razlike u platama za prva četiri mjeseca ove godine. "Razlog za generalni štrajk koji će vjerovatno uslijediti je nepostupanje po odredbama novog Kolektivnog ugovora, dakle neisplaćivanje plata po novim koeficijentima i novoj satnici, koja je dogovorena i potpisana. Naše zaposlenike najviše pogađa to što ne možemo ostvariti svoja prava, što oni svojim neradom potiču ljude na pokretanje tužbi, a niko ne voli tužiti svoju ustanovu", kaže Tutić.

Direktor Doma zdravlja u Bihaću Ademir Jusufagić navodi kako su od Zavoda zdravstvenog osiguranja USK dobili tranšu koja je nedovoljna za isplatu primanja radnicima po odredbama novog kolektivnog ugovora. Slične probleme imaju i u Domu zdravlja Sanski Most, a direktorica te ustanove Sanda Čekić kaže kako će razliku u novcu nadomjestiti iz vlastitih sredstava.

"Mi također ne dobijamo dovoljno novca da bismo isplatili plate po novom kolektivnom ugovoru, ali ćemo svojim novcem radnicima izmiriti razlike u primanjima za prva četiri mjeseca. Međutim, kako će to izgledati u budućnosti mi to ne znamo. Sada nam se isplaćuje tranša od 40.000 mjesečno, a mi smo izračunali da nam treba 76.000 maraka", kaže Čekićeva.

U Zavodu zdravstvenog osiguranja ipak smiruju situaciju i navode kako će u narednom periodu biti izvršen rebalans budžeta kojim se finansira zdravstveni sektor, te će se tek nakon toga moći zadovoljiti finansijski zahtjevi zdravstvenih ustanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije