Gradovi

Međed: Vodostaji rijeka u porastu, najteže u Gradišci i Srpcu

Međed: Vodostaji rijeka u porastu, najteže u Gradišci i Srpcu
Foto: Velibor Tripić | Međed: Vodostaji rijeka u porastu, najteže u Gradišci i Srpcu

SRBAC - Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed rekao je da u Upravi prate stanje u sjevernim i zapadnim dijelovima Republike Srpske, koji su ugroženi poplavama, istakavši da bi vodostaj rijeke Save nizvodno od Jasenovca trebalo da poraste između 15 i 20 centimetara u narednih 24 časa.

On je rekao da je vodostaj Save, usljed posljednjih obilnih padavina, u porastu u Srpcu i Gradišci, te da je prešao kotu vanredne odbrane od poplava.

Međed, koji boravi u posjeti ovim lokalnim zajednicama u kojima se zbog povećanog vodostaja izlila Sava, naveo je da su na poziv načelnika Srpca u tu opštinu stigle dvije specijalizovane jedinice Republičke uprave Civilne zaštite za spasavanje u vodi i pod vodom i sa pumpama velikog kapaciteta.

"One će biti na raspolaganju Gradiški i drugim opštinama u slivu Save ako to bude potrebno. Nadamo se da neće biti većih problema i da je sve pod kontrolom, iako sve zavisi od vodostaja Save", rekao je Međed, dodajući da na području Srpca postoje problemi kada je riječ o plavljenju oranica i pojedinih domaćinstava u Bajincima i Kobašu.

Međed je istakao da su najveći problem u Gradišci podzemne i oborinske vode, zbog čega su na ugrožene dijelove te opštine dostavljene dvije pumpe.

"Jedna je u pripravnosti, a druga je u upotrebi za izvlačenje tih voda kako ne bi došlo do plavljenja stambenih i pomoćnih objekata", rekao je Međed, dodajući da se ispumpava voda u gradiškom naselju Senjak.

Međed je rekao da je vodostaj Save u Jasenovcu na istorijskom maksimumu i prelazi devet metara, što nije zabilježeno u posljednjih 50 godina.

On je najavio da sutra u podnevnim časovima treba očekivati porast Save u području Šamca i Broda.

"Republička uprava civilne zaštite, zajedno sa lokalnim službama, sve vrijeme je prisutna na terenu u ugroženim područjima i preduzimamo odgovarajuće mjere i radnje u skladu sa planom zaštite od poplava i planovima lokalnih zajednica. U idealnom slučaju, stanje se može normalizovati ukoliko bismo imali barem pet-šest dana bez padavina", objasnio je Međed.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srpske saopšteno je ranije da je Sava u Srpcu premašila kotu vanredne odbrane od poplava za 25 centimetara i da je vodostaj u 8.00 časova iznosio 965 centimetara.

Sava je u Gradišci premašila kotu vanredne odbrane od poplava za 115 centimetara i vodostaj u 8.00 časova iznosio je 845 centimetara.

Vodostaj Une u Novom Gradu raste, pa je u 8.00 časova iznosio 481 centimetar, čime je premašena kota redovne odbrane od poplava za 31 centimetar.

Rijeka Sana je u Prijedoru premašila kotu redovne odbrane od poplava za pet centimetara i vodostaj je u 8.00 časova iznosio 425 centimetara.

Usljed obilnih padavina tokom posljednja 24 časa u sjevernim i zapadnim dijelovima Republike Srpske vodostaji rijeka su u porastu, pa se može očekivati njihov dalji rast, naveli su iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srpske.

Vezana vijest: Poplavljeno pet kuća u Srpcu, Sava i dalje prijeti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije