Gradovi

Mićić: Važno obilježavati 12.maj - dan formiranja VRS

Mićić: Važno obilježavati 12.maj - dan formiranja VRS
Foto: N.N. | Mićić: Važno obilježavati 12.maj - dan formiranja VRS

​BIJELJINA - Više od hiljadu boraca sa teritorije Semberije položilo je živote za slobodnu Republiku Srpsku, kako bi srpski narod opstao na svojim ognjištima, i zbog toga je važno obilježavati 12. maj – dan kada je prije 28 godina formirana Vojska Republike Srpske, ali i dan kada je prije 15 godina osnovan Treći pješadijski Republika Srpska puk, izjavio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić nakon odavanja pošte poginulim borcima.

On je nakon svečanog defilea od kasarne do centralnog spomenika braniocima i polaganja vijenaca, istakao da se danas obilježava i Dan 18 semberskih ratnih jedinica.

"Za Republiku Srpsku u Odbrambeno-otadžbinskom ratu živote je dalo više od 23.000 boraca. Opstali smo na ovim prostorima, imamo slobodu, i to je ono što je najvažnije. Posebnu atmosferu današnjem obilježavanju daje to što Srpska pravoslavna crkva praznuje Dan Svetog Vasilija Ostroškog. Hvala svim građanima koji su i pored restriktivnih mjera u vrijeme pandemije došli na Trg u ovako velikom broju", poručio je Mićić.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije je u besjedi nakon pomena čestitao Dan Vojske Republike Srpske veteranima VRS i policiji, te pozvao Srbe na sabranje, jedinstvo i zajedništvo.

"Srbima je najpotrebnije jedinstvo, ali i sjećanje na žrtve, da ih pominjemo u molitvama, da budemo jedno u ljubavi, jer oni nisu mrtvi za vječnost, njihovo je Carstvo nebesko",  poručio je vladika.

Komandant Trećeg pješadijskog bataljona stacioniranog u bijeljinskoj kasarni, pukovnik Nebojša Jovanović, rekao je da je srpski narod devedesetih godina prošlog vijeka bio primoran da odgovori na nevolju koja se nadvila nad njim i da je, kao mnogo puta u istoriji, uradio to na najbolji mogući način.

"U Odbrambeno-otadžbinskom ratu srpski narod je još jednom pokazao patriotizam i rodoljublje i kako se treba boriti za svoju rodnu grudu, pokazali smo šta znači slava i čast za srpskog vojnika", naveo je pukovnik Jovanović.

Ovom prilikom vijence su položile delegacije lokalnih uprava u regiji, Boračke organizacije, Oružanih snaga BiH - Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka i MUP-a, a crvene ruže na spomenik su položili predstavnici 18 semberskih ratnih jedinica, porodica poginulih i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije