Gradovi

Milorad Sladojević 11. put pobjednik kosidbe na Balkani

Milorad Sladojević 11. put pobjednik kosidbe na Balkani
Foto: Srna | Milorad Sladojević 11. put pobjednik kosidbe na Balkani

MRKONJIĆ GRAD - Milorad Sladojević iz Mrkonjić Grada pobijedio je 11. put na tradicionalnoj manifestaciji "Dani kosidbe na Balkani - Memorijal Lazar Laketa", na kojoj se takmičio 21 kosac iz Srbije, Republike Srpske i Federacije BiH.

Na 32. kosidbi, održanoj danas u Turističkom centru Balkana kod Mrkonjić Grada, drugo mjesto osvojio je Mario Prljević iz Tomislavgrada, a treće Mirko Kecman iz Petrovca.

Kosci su se, osim u takmičenju ručnom kosom "varcarkom", nadmetali u skoku udalj, obaranju ruke, obaranju sa brvna i u bacanju kamena sa ramena.

Titula "Delija Balkane" pripala je Mariju Prljeviću.

U ekipnom takmičenju u košenju prva je bila ekipa iz Rajca iz Srbije, druga iz Mrkonjić Grada, a treća iz Petrovca.

U kategoriji veterana prvo mjesto osvojio je Predrag Miletić, drugo načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević, a treće Goran Milanović.

Pobjednici su dobili novčane nagrade, kosački alat, pehare i diplome.

Najbolji kosac Sladojević rekao je novinarima da na Balkani kosi duže od 30 godina, te da je 58. puta osvajao prvo mjesto na takmičenjima u ručnom košenju trave.

On je objasnio da je za ovakav rezultat potrebna dobra priprema i kosa, te da je prije današnjeg takmičenja pokosio oko 50 dunuma trave.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević, koji je svečano otvorio ovu manifestaciju, rekao je da je ovo mjesto poznata po kosi "varcarki" koja služi za ručno košenje trave, pa se trude da ovu manifestaciju održe i da je prenesu na buduća pokoljenja.

Prije početka takmičenja kosaca, služen je parastos i položeno cvijeće na spomen-obilježje Lazaru Laketi, nekadašnjem šampionu Evrope u ručnom košenju trave i osnivaču ove manifestacije.

Na kosidbi na Balkani prisustvovao je i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

U kulturnom dijelu programa nastupali su članovi folklornog ansambla Kulturnog centra "Radoje Domanović" iz Rače Kragujevačke i članovi lokalnog Kulturno-umjetničkog društva "Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić".

Povodom ovogodišnje kosidbe na Balkani sinoć je u Kulturnom centru "Petar Kočić" otvorena izložba fotografija "Kosibaše i delije", nakon čega je na Trgu srpske vojske održana i 15. kosačka smotra folklora.

Kosidbu je organizovala Agencija za privredni razvoj opštine Mrkonjić Grad, a pokrovitelj je opština.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije